Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezek az elmúlt évtizedek legjobb társasjátékai?

| 2018. 12. 05. | 11:23:00
Ízlések és pofonok, de tény: valamelyikkel szinte mindenki játszott már.
Ezek az elmúlt évtizedek legjobb társasjátékai?
Hirdetés
Hirdetés

A társasozás, mint családi program, kikapcsolódás vagy fiatalok körében, mint közösségi tevékenység újra fénykorát éli. A zord idő beköszöntével remek alternatíva az idő elütésére. A ShopAlike.hu készített egy kis összefoglalót a társasjátékok evolúciójáról.

A legismertebb ősi játék, a Senet már Kr. e. 3500 körül magával ragadta az ókor emberét. Most pedig következzenek az elmúlt évtizedek legérdekesebb társasjátékai!

  • 1900-as évek: Monopoly, a modern asztali játékok kezdete
    A Monopoly nem egy szórakoztató családi játék volt, hanem a kapitalizmus és a monopóliumok elleni felhívást jelképezte. Elizabeth Magie, a feltaláló remélte, hogy az akkor Landlord's Game nevű játék ráébreszti az embereket a korszak buktatóira. Ehelyett az egyik leghíresebb játék lett. A Parker Brothers megvásárolta és átnevezte Monopolynak.
  • 1930-as évek: Battleships, a háborús játékok 
    A Battleships a 60-as években jelent meg, de ennél sokkal régebbi a története. A játék eredetileg a franciákhoz vezethető vissza, az első világháború idejére. Az akkori L’Attaque játékkal még az orosz katonák is játszottak.
  • 1940-es évek: Cluedo, a játék, mely több néven is ismert
    Ezt a híres nyomozós játékot a második világháború idején egy angol pár alkotta. Anthony Pratt a koncepcióért, Elva pedig a designért volt felelős. Eredetileg „gyilkosság” játéknak akarták nevezni, de miután a Waddington cég kiadta a játékot, Cluedónak nevezték el, ami a latin „nyom” és „játszom” szavakból tevődik össze. 
  • 1950-es évek: Risk, az asztali játékok piacának meghódítása
    A francia filmrendező, Albert Lamorisse alkotta meg a Risket. Eredetileg „A világ meghódítása” címet kapta, de a Parker Brothers megvásárolta ennek a játéknak is a jogait, és 1959-ben Risk: A kontinentális játék néven kezdték el árusítani. A játék az egyik legelterjedtebb társasjáték a történelemben, és rengeteg kiadása létezik. Jelenleg több mint 25 engedéllyel rendelkező verzió elérhető.
  • 1960-as évek: Operáció, a tanulás gyerekjáték
    John Spinello az Illinois-i Egyetem ipari formatervezés szakának a diákja volt, amikor megalkotta az Operáció mintapéldányát. A játék a régifajta villanyozott hurok játékon alapszik, annyi különbséggel, hogy ez az operációs asztalnál történik. A játék célja a gyermeket fizikai képességeinek fejlesztése volt.
  • 1970-es évek: Trivial Pursuit, játék a világ minden táján
    Két kanadai barát alkotta meg szókirakózás közben. A játék több mint 100 millió példányát 26 országban adták el, 17 különböző nyelven. A Trivial Pursuit-nak körülbelül 50 különkiadását tartjuk számon. Ki gondolta volna, hogy ilyen hatalmas sikert arat? Különösen, hiszen a kezdetekben a játék elkészítése 17 ezer forintba került, míg az eladási ára csak a törtrésze volt.
  • 1980-as évek: Éhes vízilovak
    Ez a játék több nemzedéket is megérintett, nem csoda, hogy a Toy Story 3, Én kicsi pónim és a Donnie Darko filmek is megemlítették. Ne felejtsük el a rendszeresen a popkultúrára hivatkozó Simpson családot sem, akik a 12. évad részeibe fűzték bele az Éhes vízilovak társasjátékot.
  • 1990-es évek: Catan telepesei, egy új óriás felemelkedése
    A játék hobbiként indult. Klaus Teuber fogtechnikus volt, aki fárasztónak és kimerítőnek találta a munkáját. Saját maga és családja szórakoztatására készítette el a játékot az alagsorában. A Catan telepesei azonnali sikert aratott és korunk egyik legnépszerűbb játékává vált. A társasjáték már több mint 30 nyelven elérhető világszerte.
  • 2000-es évek: Ticket to Ride, a sikerhez vezető út
    Ez a társas az évtized egyik legnépszerűbb játéka, több mint 3 millió példányban értékesítették, 2014-től a világ legismertebb játékává vált. Egy már sikeres társasjáték-feltaláló alkotta meg. Alan Moon az Atlanti-óceán partján sétált Beverlyben, amikor az ötlet kipattant a fejéből. Rögtön elkezdett dolgozni, térképeket rajzolt és megalkotta a szabályzat vázlatát. A társasjáték azonnali sikert aratott, több mint egy tucat verziója van, 19 nyelven elérhető.
  • 2010-es évek: Cards against humanity – elsöprő siker
    Napjainkban ez a játék az egyik legdivatosabb, baráti összejövetelek gyakori szereplője. A játékot nyolc középiskolai barát alkotta meg Illinoisban. A játék diadala lenyűgöző és gyors: közösségi pénzgyűjtő akcióban több mint 15 ezer dollárt szedtek össze a játék sokszorosítására. Az Amazonon a játék egy hónap után a legnépszerűbbé vált. Vajon mi a kulcsa a sikerének? Talán az a tény, hogy nincs győztes, s az egyetlen cél: szórakozni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés