Hirdetés

Együtt küzdenek a Przewalski lovakért

borsodihir.hu

2018.12.01. 08:51

Együtt küzdenek a Przewalski lovakért
Már közel 300 egyed él a pusztán (Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park)

A Hortobágyi Nemzeti Park és a Kölni Állatkert sikere.

Hirdetés

Új megállapodást kötöttek a Kölni Állatkert és a Hortobágyi Nemzeti Park képviselői idén szeptember elsejével a Przewalski lovak és élőhelyük kezelése ügyében.

A nemzeti park beszámolójában emlékeztet arra, hogy ez az egyetlen, napjainkig fenn maradt vadló faj, melyet csak állatkertek összefogásával sikerült megmenteni. Egy kisebb populáció 1997-ben tért vissza a hortobágyi puszta füves élőhelyére. 

– Már a kezdetektől szoros együttműködés jött létre a nemzeti park és a nagy múltú Kölni Állatkert között, azon kiemelt szándékkal, hogy megfelelő területet alakítsanak ki az egyedülálló állatfaj számára. A természetvédelmi projekt valósággá vált: napjainkban megközelítőleg 300 vadló él félvad körülmények között a nemzeti park területén

– írják.

A Kölni Állatkert részéről a projektben kiemelt szerepet vállalt Waltraut Zimmermannt és Lydia Koltert, akik fáradtságot nem kímélve, hónapokon át látták el hasznos tanácsainkkal magyar kollégáikat. Lydia Koltert 2018 szeptemberében az „Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének Életműdíjával” tüntették ki.
A két szervezet vezetése megerősítette, hogy az együttműködés sikertörténet, melyet feltétlenül folytatni kell. A korábbi eredmények mentén, a mostani megállapodás támogatja a kutatásokat, segíti a készülő tudományos és népszerűsítő folyóiratok publikálását, a német állatkert pedig anyagi erőforrásokkal is hozzájárul a területet érintő kezelési és oktatási tevékenységekhez. 

hortobágyPrzewalski ló

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés