Hirdetés

Felfordulhat a gyomra a Balatonnál

MTI

2019.04.13. 13:46

Felfordulhat a gyomra a Balatonnál
Átadták a zalaszabari Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark egymilliárd forintos fejlesztését (Fotó: Varga György, MTI)

Rogán Antal: 828 milliárd forint a magyar turizmus Budapesten kívüli fejlesztéseire.

Hirdetés

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint a kormány célja, hogy 2030-ra Magyarország legyen Közép-Európa vezető turisztikai térsége, és ehhez minden hazai és európai uniós forrást megad. Rogán Antal április 13-án Zalaszabarban a Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark több mint egymilliárd forintos fejlesztésének átadásakor azt mondta: a következő évtizedben 828 milliárd forint forrást szán a kormányzat a magyar turizmus kifejezetten Budapesten kívüli fejlesztéseire.

A zalaszabari Magyarország első fix telepítésű hullámvasútja.

– A turizmus hozzájárul a GDP-hez, a nemzetgazdaság erősödéséhez, de nemcsak arról szól, hogy idejönnek a külföldiek, hanem arról is, hogy „mi is felfedezzük a saját hazánkat”. Az elmúlt három évben töretlen volt a turizmus fejlődése, a vendégéjszakák száma az utóbbi két évben mintegy 10 százalékkal haladta meg az előző évit, nagyjából fele arányban a külföldi, illetve a hazai vendégeknek köszönhetően – ismertette a miniszter.

Azt mondta, a turizmus stratégiai ágazat, a Magyar Turisztikai Ügynökség megalapításával is olyan csúcsszerv létrehozása volt a cél, amely a turizmus koordinálásában és fejlesztéseiben is részt vesz. A kormányzat egyszerre akarja a szálláshelyeket, az éttermeket, a turisztikai attrakciókat, a kalandparkokat, a gyógyhelyeket és az infrastruktúrát fejleszteni, erre pályázati lehetőségek vannak, néhány stratégiai régiót külön is megjelölve – sorolta.

Rogán Antal nagyon fontosnak nevezte, hogy a turisztikai területhez tartozó szektorok „tisztán és adózottan működjenek”, hiszen akkor maradhatnak az adók is alacsonyak, ha mindenki tisztességesen fizet.

A vendéglátásban idén végrehajtott áfacsökkentés következtében például a tavalyihoz képest 40-60 százalékkal nőtt egy-egy hónapban a szektor forgalma, a szálláshelyek digitalizációjának nyáron induló programja pedig a bejelentési rendszer kifehérítését szolgálja. 

A budapesti Hullámvasút a világ egyik legrégebbi faszerkezetű hullámvasútja, 1922-ben épült. Jelenleg nem üzemel, a fővárosi vidámparkot a tervek szerint 2020-ban nyitják meg újra.
Magyarországturizmus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés