Hirdetés

A beosztottak harmada a főnöke miatt stresszel

borsodihir.hu

2019.06.10. 16:07

A beosztottak harmada a főnöke miatt stresszel
A kép illusztráció.

A megkérdezettek majdnem fele elégedetlen munkahelyével.

Hirdetés

Hirdetés

Frusztráltak, elégedetlenek, túlterheltek a hazai munkavállalók, és a stresszkezelésben még nincs gyakorlatuk, ami egyenes út lehet a munkahelyi kiégés felé – írja a Workania online kutatására hivatkozva a hirado.hu. A burnout szindróma több embert érint, mint azt gondolnánk, és nem véletlen, hogy május végén az Egészségügyi Világszervezet betegségnek nyilvánította.

A kutatásból kiderült: a kérdőívet kitöltők 44 százaléka elégedetlen a munkahelyével, 19 százaléka nem tudja eldönteni elégedett-e vagy sem, és mindössze 37 százaléka nyilatkozott pozitívan a napi robotról. A válaszadók 53 százaléka úgy nyilatkozott, rendszeresen túlórázik, tizedük több mint heti 10 órát. Nem csoda tehát az sem, hogy a válaszadók 62 százaléka nagyon, 24 százaléka pedig közepes mértékben érzi túlterheltnek magát, és mindössze 14 százaléka mondta azt, hogy csak kicsit vagy egyáltalán nem.

Majdnem mindenki stresszel

A munkavállalók mindössze 7 százalék mondhatja magát olyan szerencsésnek, hogy nem okoz számára stresszt a munka, 36 százalék nagyon, míg 57 százalék közepes vagy annál kissé erősebb mértékben érzi magát stresszesnek. A válaszokból az is kiderült, a főnök a legnagyobb feszültségfaktor, majd a kollégák és végül a munka mennyisége következik a sorban. A jelentős stresszmennyiség is lehet az egyik oka annak, hogy a megkérdezettek 32 százaléka egyáltalán nem, vagy csak minimálisan élvezi a munkáját; 33 százalék közömbös, 25 százalék inkább élvezi, mint nem, és mindössze 10 százalék mondhatja el magáról, hogy imádja, amit csinál. A munkavállalók 32 százaléka érzi úgy, hogy egyáltalán nem tudja hatékonyan kezelni a stresszt; és 34 százaléka úgy értékeli, hogy van hova fejlődnie, de ugyanennyien mondták azt, hogy jól kezelik.

Szinte mindenki produkálja a kiégés tüneteit

A WHO hivatalos definíciója szerint a kiégés egy olyan betegség, amelyet a nem megfelelően kezelt, krónikus munkahelyi stressz okoz. A burnout, vagyis a kiégési szindróma egy olyan speciális munkahelyi ártalom orvosi elnevezése, amely vezető tünete a fizikai-érzelmi-mentális kimerülés. A válaszadók 78 százaléka hallott már a kiégésről, és 64 százaléka már tapasztalta is valamelyik tünetet magán. Aggodalomra ad okot az is, hogy a válaszadók 66 százaléka egyfolytában fáradtnak, 64 százaléka ingerlékenynek és 63 százaléka folyamatosan feszültnek érzi magát. A kitöltők több mint fele számolt be alvászavarról, 46 százaléka pedig a munkához köthető szorongást is jól ismeri. Megdöbbentő adat, hogy mindössze 7 százalék állította azt, egyik tünetet sem tapasztalta magán.

stresszkiégés

Hirdetés

Szóljon hozzá!