Hirdetés

Jövőre megszünteti a kormány az OKJ-s képzési rendszert

borsodihir.hu

2019.07.22. 10:22

Jövőre megszünteti a kormány az OKJ-s képzési rendszert
(Fotó: MTI/ Ujvári Sándor)

Alapszakmákat kizárólag iskolarendszerben lehet majd oktatni.

Hirdetés

Hirdetés

Megszüntetik az egész Országos Képzési Jegyzéket (OKJ) — értesült a Magyar Nemzet.

Mint írják: alapszakmákat a jövőre felálló, új rendszerben kizárólag iskolarendszerben lehet majd oktatni, a felnőttképzésben viszont nem lesz korlátozás, annyi specializáció és részszakképesítés jelenhet meg, amennyit a munkaerő­piaci helyzet éppen indokol. Régóta kommunikálja már a kormány, hogy kétszáz alá kell csökkenteni az iskolában tanulható szakmák számát. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium viszont az ágazat szereplőivel való egyeztetések során arra jutott, nem az a megoldás, ha a jelenlegi, elavult rendszert fazonírozzák, hanem inkább létrehoznak helyette egy teljesen új, korszerűbb struktúrát.

A jövő évtől felálló új rendszer két lábon fog állni: lesznek az alapszakmák, amelyeket iskolarendszerben, tehát az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet majd megtanulni. Ezek a képesítések széles alaptudást biztosítanak majd. A másik csoportot pedig a rugalmasabb kereteket biztosító, rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítések alkotják, amelyeket kizárólag felnőttképzésben lehet oktatni.

Az OKJ-s jegyzék jelenleg összesen mintegy 760 államilag elismert szakmai képzést tartalmaz, ami jóval meghaladja az európai átlagot.
oktatásOKJ-s képzés

Szóljon hozzá!