Hirdetés
Hirdetés

Alábecsülhették a rák egyik kockázati faktorát

| 2019. 08. 12. | 21:54:00
A túlsúly jobban növelheti a megbetegedés esélyét az eddig gondoltnál.
Alábecsülhették a rák egyik kockázati faktorát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A véltnél legalább kétszer jobban növeli a rák kockázatát a túlsúly és az elhízás egy nemzetközi kutatócsoport új eredményei szerint. A tanulmányt, mely az International Journal of Epidemiology című szaklapban jelent meg, az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) vezette – írta a Medicalxpress.com.

A kutatócsoport az elhízással összefüggést mutató daganatok 8 gyakori típusának genetikai elemzését végezte el. A testtömegindex (BMI) és a rákkockázat közötti összefüggést az úgynevezett genetikai mendeli randomizáció technikájával hasonlították össze, amit még azzal a céllal fejlesztettek ki évtizedekkel ezelőtt, hogy összetett genetikai variációk ok-okozati viszonyait határozzák meg. A túl nagy mennyiségű testzsírról már bizonyították, hogy fontos tényező a rák kockázatában: a magas jövedelmű országokban az összes rákos eset 6 százaléka írható a számlájára a becslések szerint.

Az új elemzés eredményei azt mutatják, hogy a túlsúlynak és az elhízásnak tulajdonítható ráktípusok aránya valójában jelentősen nagyobb ennél, vagyis a múltban alábecsülték a túlsúly hatását a rák kockázatára.

Hirdetés
Hirdetés