Iskolahalasztási kérelem: január 31. lehet az új határidő

borsodihir.hu

2019.12.05. 11:14

Iskolahalasztási kérelem: január 31. lehet az új határidő
A kép illusztráció. (Fotó: pixabay.com)

Két hét haladékot kaphatnak a szülők.

Hirdetés

Átmeneti jelleggel január 15-ről január 31-re módosulhat az iskolahalasztási kérelmek benyújtásának határideje, ha a parlament elfogadja azt a módosító javaslatot, amit a múlt héten nyújtott be Hende Csaba, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának elnöke. A módosító csomag egyébként a nemrégiben szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül elfogadott szakképzési törvényre vonatkozik, de a köznevelési törvényt érintő javaslatok is találhatóak benne – írja a Népszava.

A köznevelési törvényen még júliusban változtattak: elvették például a szülők és az óvodapedagógusok jogát annak eldöntésére, a törvény szerint tankötelessé váló, tehát adott év augusztus 31-éig hatodik életévüket betöltő gyerekek valóban iskolaérettek-e, nem tenne-e jobbat nekik, ha egy évet még óvodában maradnának. Január 1-től csak az Oktatási Hivatal (OH) dönthet erről közigazgatási hatósági eljárás keretében, ami a szülők és a szakmai szervezetek körében is felháborodást okozott.

A helyzetet bonyolította, hogy az új eljárást részletező kormányrendelet csak hónapokkal később, november 22-én jelent meg, az OH pedig november 26-án közölt bővebb tájékoztatót.

Ebből derült ki, hogy a halasztási kérelmeket január 1-e és 15-e között kell benyújtani, de aki még 15-e előtt tud az iskolakezdés halasztását javasló szakvéleményt szerezni az illetékes pedagógiai szakszolgálatnál, annak már nem kell külön az OH-hoz is fordulnia. Ha a fenti javaslatot megszavazza a parlament, ennek a határideje is változhat, így a szülők január végéig kaphatnak időt arra, hogy a dokumentumokat beszerezzék. Ám ez csak azokon segíthet, akik előrelátóan még a kormányrendelet megjelenése előtt a szakszolgálatokhoz fordultak. Ha valaki most kezdeményezné a szakértői vizsgálatot, szinte esélytelen, hogy január végéig megkapja a szakvéleményt.

A szülői jogok megcsorbítása ellen a Szülői Hang Közösség tiltakozott a leghangosabban: részletes állásfoglalást tettek közzé, felhívva a figyelmet az új eljárás veszélyeire, online tiltakozást és fotókampányt indítottak, Kásler Miklós humánminiszternek címzett videóüzeneteket tettek közzé, a Miniszterelnökségnek is levelet írtak.

A kormány azzal igyekszik nyugtatni a kedélyeket, hogy minden a gyerekek érdekében történik, a kérelmek elbírálásánál az OH valamennyi érintett véleményét figyelembe veszi.
oktatásiskolahalasztási kérelem

Szóljon hozzá!

Hirdetés