Szennyezett étrend-kiegészítő akadt fenn az ellenőrzésen

borsodihir.hu

2019.12.23. 17:29

Szennyezett étrend-kiegészítő akadt fenn az ellenőrzésen
A kép illusztráció.

A Nébih riasztást adott ki.

Hirdetés

A német hatóság riasztott, hogy magas pirrolizidin alkaloid tartalmat mértek Csehországból származó étrend-kiegészítő cseppekben. A termékből hazánkba is érkezett a gyártó cég leányvállalatához. A Nébih a RASFF rendszeren keresztül értesült az esetről.

A termék adatai:
Neve: Vironal
Márka: Energy Group
Kiszerelés: 30 ml
Minőségmegőrzési idő: 18/09/2021

A Nébih arra kéri a fogyasztókat, hogy amennyiben a fenti azonosítókkal ellátott termékből vásároltak, azt ne fogyasszák el.

A pirrolizidin alkaloidokról
Világszerte számos növény termel úgynevezett pirrolizidin alkaloidokat, a növényevőktől való védelme miatt. Előfordulásuk a különböző növényekben jelentősen eltérő lehet, függ a növényfajoktól és növényi részektől, de befolyásolhatják más faktorok pl. a klíma és a talajadottságok is. Pirrolizidin alkaloidokat különösen teákban, gyógyteákban és mézben mutattak ki. Ezen anyagok pl. a gyomokból, vadon élő növényekből származhatnak, melyek a felhasználni kívánt növények betakarításakor szennyezőanyagként keveredhetnek a hasznos növény közé. Az élelmiszerekben és takarmányokban a pirrolizidin alkaloidok nem kívánatosak, hosszú távú fogyasztásuk májkárosodáshoz vezethet. Állatkísérletek során néhány pirrolizidin alkaloid genotoxikus (a génállományt károsító hatású) rákkeltőnek bizonyult.
termékvisszahívás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés