Hirdetés

Az Emmi szerint mégis lesz új Nemzeti alaptanterv

borsodihir.hu

2020.01.07. 11:11

Az Emmi szerint mégis lesz új Nemzeti alaptanterv
(Fotó: MTI/archív)

Felkészítő osztályt vezetnek be az első évfolyam előtt.

Hirdetés

Hirdetés

A Magyar Nemzet információi szerint napokon belül nyilvánosságra hozhatják az új Nemzeti alaptantervet. Szeptembertől az általános iskolát egy opcionális előkészítő szakasz előzné meg, a diákok óraszámai, illetve a tananyag csökkennének. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint nem igaz, hogy szakmai viták miatt elakadtak az új Nemzeti alaptanterv (NAT) munkálatai. A tervezett módosításokat – felmenő rendszerben – biztosan bevezetik 2020 őszén – írják. Hozzáteszik: az új dokumentumban sok minden fog változni.

Az iskolakezdési szabályok szigorítása miatt változás lesz az óvoda és az iskola közötti átmenetben: nem vezetnek be kilencéves általános iskolát, de az első osztály előtt lesz egy előkészítő szakasz, valószínűleg szabadon választható felkészítő osztály formájában. Az óvodák utolsó évfolyamán pedig nagyobb hangsúly lesz az iskolára való felkészülésen.

Csökkenteni fogják a diákok óraszámait, az eddigi minimum helyett pedig maximum óraszámot írnak majd elő. A tananyag összességében valamivel kevesebb lesz, egyes témaköröket más évfolyamba raknak át, a természettudományos tantárgyak komplexebb megközelítést kapnak. Emellett változások várhatóak az idegen nyelvi oktatásban és az infrastrukturális feltételekben, a kötelező eszköz-, felszerelés- és helyiségjegyzékben. A gyors bevezetés miatt a jövő évi tankönyvek valószínűleg nem fognak időre – február 15-ig – elkészülni, ezért a tankönyvrendelési eljárásban is lehet változás az idei évben.

Az eredetileg 2019 szeptemberében bevezetni tervezett új NAT-ról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter decemberben azt mondta: 2020-ban sem lesz új NAT, csak a jelenlegit módosítják. A Pedagógus Demokratikus Szakszervezete erre úgy reagált: elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi "korszerűtlen" dokumentum marad hatályban, az oktatást jellemző káosz miatt pedig az oktatáspolitikai vezetők lemondását és önálló oktatási minisztérium felállítását követelték.

Az Emmi pár nappal később azt közölte: szeptember elsejétől koncepcionális módosításokat vezetnek be, amelyeket a kormány már elfogadott.
Nemzeti Alaptanterv

Szóljon hozzá!