Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi ez a has? Ilyen a testképünk

| 2020. 03. 10. | 11:17:00
A nőknek jóval több bajuk van magukkal.
Mi ez a has? Ilyen a testképünk
Hirdetés
Hirdetés

Miközben a magyarok többsége elégedett a testével, testtömegindexe alapján a többség túlsúlyosnak mondható – derül ki abból az országos reprezentatív felmérésből, amelyet a lakosság testhez való viszonyáról készített a hévízi NaturMed Hotel Carbona. Az egyes testrészeket is vizsgáló kutatás eredményei alapján a hasunkkal vagyunk a legkevésbé kibékülve. Az orvosszakértő szerint biztató jel, hogy a legtöbben úgy nyilatkoztak: a saját testükkel való elégedettség növeléséhez fontos lenne, ha többet mozognának.

A testhez fűződő viszonyt vizsgáló felmérés alapján a megkérdezettek 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább vagy nagyon elégedett a testével. Valamivel kevesebben, de a válaszadók közel háromnegyede (73%) válaszolta, hogy a testsúlyukkal és izmaik mennyiségével is elégedettek. A nemekkel kapcsolatban elmondható, hogy a hölgyek általánosan kicsit elégedetlenebbek a testükkel, mint a férfiak.

Leggyengébb láncszem: a has

Az egyes testrészekkel kapcsolatos eredmények rávilágítanak arra, hogy a hasunkkal vagyunk legkevésbé kibékülve. A megkérdezettek 41,6 százaléka válaszolta, hogy inkább elégedetlen vagy nagyon elégedetlen ezzel a tájékkal. A legkevésbé kedvelt testrészeink képzeletbeli dobogóján a haj (17,6%) és a fenék (15,4%) következik.

Többségben a túlsúlyosak, de sokan felismerik a mozgás jelentőségét

A felmérés vizsgálta a válaszadók testsúlyát és magasságát is, amelyből kiszámítható a testtömegindex. Az eredmények alapján

a férfiak 70, a nők 51 százaléka esik a túlsúlyos vagy elhízott kategóriába.

Miközben a túlsúly hazánkban népegészségügyi probléma, Dr. Somogyi Katalin, a Carbona szakorvosa szerint optimizmusra adhat okot, hogy sokan tisztában vannak a mozgás és az egészséges étrend, valamint az elhízás közötti fordított összefüggéssel. A kutatás eredményei szerint ugyanis a válaszadók több mint kétharmada (71%) jelezte: a több mozgás, sportolás fontos lenne ahhoz, hogy elégedettebb legyen a testével. Sokan (63%) említették azt is, hogy több időre lenne szükségük, hogy a testükkel foglalkozhassanak, és a többség (56%) az étkezés megváltoztatásával is egyetértett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés