Hirdetés
Hirdetés

Mi teszi tönkre a párkapcsolatot?

| 2020. 09. 29. | 19:24:00
Péter Eszter, pszichológus cikke
Mi teszi tönkre a párkapcsolatot?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Eleinte minden a legnagyobb rendben van. Alig merjük elhinni, hogy ennyire szerencsések vagyunk.  Sok év kínkeserves keresgélés és néhány rémes társkeresős melléfogás után; találtunk végre valakit, aki becsül és értékel minket. Mi pedig imádjuk őt és minden szabad percünket csak vele akarjuk tölteni. Türelmesek vagyunk, bármilyen apró félreértés felmerül köztünk, felesleges balhék nélkül képesek vagyunk higgadtan rendezni. Aztán idővel valami megváltozik. Mi pedig hirtelen ingerlékenyebbé válunk, és bármilyen apróság képes előhozni belőlünk az önmagából kikelt drámakirálynőt. Mindent azonnal személyes támadásnak veszünk, elfogadhatatlan sértésként élünk meg és a megoldás keresése helyett elkezdődik a folyamatos veszekedés. Ennek pedig úgy tűnik, hogy sosem lesz már vége. De mi is teszi tönkre a párkapcsolatunkat? És mit tehetünk, hogy megmentsük? Erről szól a cikk.

Haragtartás

Legjobb szándéka ellenére is előbb-utóbb eljöhet az a pont, amikor a párunk valamivel megbánt minket. Valószínűleg ezt egy őszinte bocsánatkérés követi részéről, hiszen fájdalmat okozott nekünk és ezt nagyon sajnálja. Jobb esetben ez elég nekünk ahhoz, hogy túllépjünk a történteken és elengedjük a témát, de előfordulhat, hogy nagy sértettségünkben úgy döntünk, hogy további tüntetőleges duzzogással és napokig tartó szeretetmegvonással büntetjük, ami csak ront a helyzetünkön és még tovább rombolja az egyébként is meggyengült párkapcsolatunkat.

Mindent magunkra veszünk

Bármennyire is szeret minket a párunk, elképzelhető, hogy tesz néha egy-egy olyan megjegyzést, amit valamiért bántónak érzünk. Mi pedig ilyenkor ahelyett, hogy vagy elengednénk a fülünk mellett vagy megkérnénk, hogy tisztázza a konkrét helyzetet velünk – hogy megbizonyosodjunk róla, valóban jól értettük-e –, azonnal magunkra vesszük és visszatámadunk (mert nehogy már azt higgye, hogy ő tökéletes). Ezzel az a gond, elképzelhető, hogy valójában csak egy félreértésről van szó, aminek a túlreagálása további konfliktusokhoz vezet.

Állandóan kritizáljuk

Előfordulhat, hogy bizonyos kérdésekben nem értünk egyet a párunkkal. De ezeket nyíltan és tisztelettel kommunikálva kell megvitatnunk egymással. Ha mindenben a hibát keressük és folyamatosan kritikus megjegyzésekkel illetjük őt, csak azt fogjuk elérni, hogy előbb-utóbb ki fog hátrálni a kapcsolatból. Hiszen ki szeretné egy olyan emberrel tölteni az idejét, aki dicséret és támogatás helyett folyton kritizálja és minden elképzelhető módon rombolja az önbecsülését?

Meg akarjuk változtatni

Egy párkapcsolat áldozatokat követel mindkét fél részéről, ezért bizonyos kérdésekben elengedhetetlen, hogy kompromisszumot kössünk egymással. Ez azonban nem jelenti azt, hogy jogunk lenne elvárni a párunktól, hogy minden apróságon változtasson a kedvünkért. Ha szeretjük, fogadjuk el olyannak, amilyen ő valójában és értékeljük a kedvünkért tett erőfeszítéseit, de semmiképp se próbáljuk erőszakkal megváltoztatni, mert ezzel csak eltaszítjuk magunktól.

Számos buktató van egy párkapcsolatban, rengeteg olyan helyzettel találhatjuk szembe magunkat, amelyekben a legnagyobb igyekezetünk ellenére is elképzelhető, hogy nem megfelelően reagálunk. De ha tiszta szívünkből szeretjük egymást és mindent megteszünk, hogy működjön kettőnk közt a kapcsolat; bármilyen nehézség is jön, közös erővel leküzdjük.

Hirdetés
Hirdetés