Hirdetés
Hirdetés

Naponta több lakás kiég – advent idején legyenek óvatosak!

| 2020. 11. 27. | 12:52:00
Magyarországon kétnaponta meghal valaki lakástűzben.
Naponta több lakás kiég – advent idején legyenek óvatosak!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

November 27-én, vasárnap gyújtják meg az adventi koszorú első gyertyáját, elkezdődik az ünnepi készülődés. Ha azonban nem biztonságos koszorút veszünk vagy készítünk, esetleg nem megfelelő helyre tesszük az adventi díszt, könnyen bekövetkezhet a baj, amikor már csak a tűzoltók segíthetnek – figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mint írják,

ősszel és télen naponta 30 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, átlagosan 45 percenként kigyullad egy lakás.

A lángok legtöbbször 1-2 négyzetméteren pusztítanak, de naponta 2-3 ingatlan lakhatatlanná válik a tűz miatt. Magyarországon kétnaponta meghal valaki lakástűzben, holott e tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének. Idén már 5950 lakástűz történt, 482 ember szenvedett füstmérgezést, 87-en meghaltak. 

Hazánkban idén csaknem 6 ezer lakástűzben 102 ezer 400 négyzetméter épített terület semmisült meg. A napokban a legtöbben otthonaikat (akár) tűzveszélyes dekorációval, adventi koszorúval egészítik ki. . Tavaly hazánkban 49 lakástűz keletkezett adventi koszorúk miatt. 

Nem elég, ha biztonságos egy koszorú, az elhelyezésére is figyelni kell. 

  • A gyertyák alatt legyen egy nem éghető alátét!
  • A koszorú környékén ne legyen semmilyen éghető anyag, hiszen a tűz könnyen átterjed a koszorúról az asztalon lévő tárgyakra, függönyre, ablakkeretre.
  • A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül.
Hirdetés
Hirdetés