Hirdetés
Hirdetés

Hogyan fejleszthetők a finommotorikus készségek?

| 2021. 08. 18. | 18:52:00
Már egész kicsi korban elkezdik használni.
Hogyan fejleszthetők a finommotorikus készségek?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A gyerekek egyik legfontosabb készségei közé tartozik a finommotorikus mozgás. Már egész kicsi korban elkezdik használni, fejlődik, használatának kiteljesedése iskoláskorra tehető a ceruza- és tollfogásnál.

Sajnos az okoseszközök terjedésével a gyerekek egyre inkább elszoktak a fogástól, így ez a készség fejlesztésre szorul. A következőkben arról olvashattok, hogy hogyan lehet játékosan fejleszteni a finommotorikus készségeket. Ehhez pedig a Játékliget cikke lesz segítségünkre.

A finommotorikáról

Amikor finommotorikus mozgásról beszélünk, akkor minden olyan apró mozgást ide veszünk, amit a gyermek végez. Sokan csak a kéz mozdulatait értik ez alatt, de a száj, lábak apró mozgásai is ide tartoznak. Azért terjedhetett el, hogy a kéz mozgásairól van szó, mert ha megnézzük, annak fejletlensége a legszembetűnőbb.

Miért annyira fontos?

Ahogy látható, gyakorlatilag a gyerekek mozgáskoordinációjáról lévén szó, nagy hangsúlyt kell fektetni rá. Az iskolába készülő gyerekeknél a szem-kéz összehangolt munkája, a kézfejizmok, kéztőcsontok fejlettsége fogja meghatározni, hogy mennyire ügyesen tartják a ceruzát, ezáltal mennyire lesz szép az írásképük. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy elég fejlett a gyermek finommotorikája, mindenképp beszéljünk az óvó nénikkel, hiszen ők nagyon sokat látják rajzolni a gyerekeket.

Hogyan fejlődik a finommotorika?

A gyerekek úgynevezett forgóreflexszel születnek, ez nagyjából 8-12 hetes korra tűnik el és váltja fel az akaratlagos fogás. A 20. hét körül a tárgyak megragadása a tenyér összezárásával történik, amit 28 hetesen kiegészít a hüvelyk- és mutatóujjal való fogás. Ekkor hasonlóan fontos a tárgyak elengedése is. 9 hónapos korra már tudatos mozgást láthatunk, a babák kúsznak-másznak egy-egy kiszemelt játékért. Ekkor szeretnek a kicsik mindent alaposan megtapogatni, megkóstolni.

1-3 éves kor között fejlődik a nagymozgás, ezen belül is az egyensúlyérzék fejlődése kap nagy hangsúlyt. Óvodáskorban tovább fejlődnek ezen készségek, már a ceruzafogással, ollóhasználattal próbálkoznak a gyermekek.

A finommotorika fejlesztése

A legegyszerűbb lehet egy-egy fűzős játék, akár gyöngyfűző készletekkel, amiket például a Játékliget kínálatában is kapni lehet. Fűzhetnek még száraztésztát, fagolyókat is.

Ugyanígy a finommotorikát fejleszti a gyurmázás, illetve készíthetünk együtt papírgalacsinból képeket. A gyerekeket bevonhatjuk a főzésbe is, tehetik a csipet fűszert a levesbe, szószba. A lényeg, hogy apró mozgást kelljen közben végezni.

A finommotorikára nagyon sok egyéb készség épül, ezért érdemes figyelni, hogy a gyerekek megfelelően fejlődjenek, vagy fordítsunk elég időt a fejlesztésre.

Hirdetés
Hirdetés