Hirdetés
Hirdetés

Milyen betegségre utalhatnak a bőrtünetek?

| 2021. 09. 14. | 16:20:00
XXX
Milyen betegségre utalhatnak a bőrtünetek?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A bőr megbetegedéseivel, azok tünet- és kóroktanával, gyógykezelésével foglalkozó tudomány a bőrgyógyászat vagy latinul a dermatológia. A dermatológusok szorosan együttműködnek a szexuális úton terjedő betegségek kezelésével foglalkozó nemigyógyászokkal is, mert ezen betegségek első tünetei is a bőrön és a nyálkahártyákon figyelhetők meg. 

Különböző kórképek előfordulásai miatt a szövettannal, a bakteriológiával, a virológiával, a mikológiával, a szerológiával és az allergológiával is kapcsolatba hozhatók. Manapság leggyakrabban allergiával, pattanásos bőrtünetekkel, illetve anyajegyszűréssel kapcsolatban keresik fel a CMC Déli Klinika bőrgyógyászatát is. 

Jellemzőbb bőrtünetek

A szemölcsök bőrelváltozásai vírusos eredetűek. A körmöket érintő megbetegedéseket többnyire gombás fertőzések okozzák. A pattanások és a furunkulusok valamilyen baktériumfertőzés következtében kialakuló bőrbetegségek. 

Berepedezett, viszkető, piros bőr, apró kis hólyagokkal: annak a bőrgyulladásnak a tünete, amit ekcémának hívunk. Ez utóbbi előjöhet öröklött hajlamként vagy allergiás reakcióként is.

A bőrünkön kívül a hajunk is hullhat, amelynek hátterében szintén valamilyen bőrbetegség állhat. Illetve gyakran kialakulhat a hajas fejbőrön is gyulladás, mint amilyen például a koszmó. 

A rosacea is igen gyakori, főleg az arc középső területén előforduló értágulattal, gyulladással jelentkező bőrpanasz. Általában a harmincas életévekben kezdődik, leggyakrabban a nők érintettek a megbetegedésben. Azonban igazán extrém súlyosságúak a borvirágos orrá fajuló formái, leginkább a férfiakra jellemzőek. A rosacea nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel a betegség lassítható, tünetmentesíthető.

Az egész szervezetet érintő bőrtünetek

Anyagcsere és endokrinológiai zavarok bőrtünetei a szarusodási zavarok és a pigmentzavarok. A hámréteg vastagságát a sejtek folyamatos termelődése és a szarulemezkék elhalása, úgynevezett leválási egyensúlya biztosítja. Ha ez az egyensúly felborul, csökken a hámlás és megvastagszik a bőr. 

A bőr színét adó festékanyagokat érintő kóros elváltozások miatt pedig pigmentzavarok jelentkezhetnek. Ilyenek például: a májfoltok, a szeplő vagy a vitiligo (fehérfolt-betegség).

Az ekcémák, a pattanások vagy a csalánkiütések akár az egész szervezetre kiterjedő megbetegedésekre is utalhatnak. A bőrgombásodás vagy a szemölcsök kialakulásának hátterében szintén állhat valamilyen belgyógyászati megbetegedés, ami az egész szervezetet érinti, ilyen például a cukorbetegség.

Hirdetés
Hirdetés