Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy energetikai audit nemcsak kötelező, de hasznos is lehet

| 2021. 11. 08. | 10:55:00
Környezettudatosabb működés.
Egy energetikai audit nemcsak kötelező, de hasznos is lehet
Hirdetés
Hirdetés

A nagyvállalatok épületeivel, technológiai folyamataival és szállításával kapcsolatos energiafelhasználását energetikai audit során 4 évente kötelező bevizsgáltatni. A megfelelő energiahatékonyság azonban nem csupán előírás, hanem egy hasznos cél is.

Egy magasztosabb cél

Kevés nagyvállalat mondhatja el magáról, hogy energiafelhasználása amellett, hogy hatékony, még maximálisan környezetbarát is. Pedig ez, a klímaváltozás jelenleg is gyorsuló ütemének fényében igencsak kívánatos lenne. Egy energetikai audit során nemcsak a valós energiahatékonysági problémákra derül fény, de kitűzhetőek a vállalat környezetbarátabb működésének elérése érdekében követendő lépések is. Az energiahatékonyság javítása pedig nem csupán költséghatékonyabb, de környezettudatosabb működést is eredményez.  

A legtöbb nagyvállalat sajnos még mindig nem a megfelelő energiahatékonysággal működteti épületeit. Elavult, régimódi fűtési rendszerek használata, rossz szigetelés, és nem létező vagy pazarló klimatizálás - manapság sem ritka. Érdemes kiszámolni például, hogy a kedvezményes áramtarifákkal üzemeltethető hatékony, modern hőszivattyús fűtési rendszereknek köszönhetően például milyen megtakarítások érhetőek el, nem beszélve arról, hogy ezen kiemelten környezetbarát rendszerekkel két legyet üthetünk le egy csapásra, hiszen épületek fűtése mellett egyúttal a hűtés is megoldható velük. Ha pedig még napkollektoros rendszerrel ötvözzük őket, az épület akár önellátó energetikai rendszert is alkothat, ami nemcsak kimagasló hatékonyságú, de kiemelten környezetbarát megoldás is.

Napkollektoros rendszerrel akár önellátó is lehet az épület.jpg

Szállítani vagy nem (annyiszor) szállítani, ez itt a kérdés

Az energiafelhasználás csökkentése és hatékonyabbá tétele a vállalat működése során több folyamatot is érint, indirektebb formában is. Az is jelentős energia megtakarítás ugyanis, ha a szállítási folyamatokat ellenőrizzük és optimalizáljuk, hiszen gondoljunk csak bele - kevesebb futam, optimalizáltabb, rövidebb útvonalakkal kevesebb üzemanyagköltséggel, energiaköltséggel jár, legyen szó akár közúti, légi, vagy vasúti szállításról.  

Optimális működés – hatékony energiafelhasználás

Egy energetikai audit során feltáruló technológiai, szállításbeli és működésbeli problémák kiküszöbölése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a vállalatot nemcsak költséghatékonyabb, de környezettudatosabb működésre állítsuk át. Ha csak apró lépésekkel is, de így tehetünk a mikrokörnyezetünk fejlesztése mellett a Földünkért is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés