Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan kezelhető hatékonyan a hüvelygomba?

| 2021. 11. 22. | 12:18:00
XXX
Hogyan kezelhető hatékonyan a hüvelygomba?
Hirdetés
Hirdetés

A nők többsége élete során legalább egyszer találkozik a rettegett hüvelygombával. Vannak, akik viszonylag könnyedén megszabadulnak a problémától, ám időről időre visszatér, ezzel keserítve meg a beteg hétköznapjait. 

Számos kellemetlen tünettel jár együtt, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Ráadásul muszáj komolyan venni, hiszen ha hosszú ideig kezeletlen marad, további súlyos problémákat okozhat. 

De vajon miként lehet felvenni a harcot a hüvelygombával? Mely kezelések lehetnek hatékonyak? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat! 

Milyen tüneteket okozhat a hüvelygomba?

A hüvelygomba számos jellegzetes tünettel jár együtt. Sajnos már egy enyhe fertőzés is igen kellemetlen lehet. 

Ezek közé a tünetek közé tartozik az égő, viszkető érzés intim tájékon, a bő, fehér, túrós állagú hüvelyváladék, a fájdalmas vizelés vagy a fájdalmas együttlét. Ezenkívül jelentkezhet még szeméremtájéki duzzanat, de kivörösödhetnek a szeméremajkak, berepedezhet a bőr, vagy akár kisebb sebek is keletkezhetnek ezen a területen. 

Általánosságban a gyenge immunrendszerrel rendelkező nőket szokta érinteni a probléma, ám egy hormonális változás, például terhesség vagy fogamzásgátló szedése esetén is jelentkezhet. Emellett a túlzásba vitt higiénia is okozhatja. 

Milyen kezelést érdemes választani? 

A gyógyszertárakban számos gombaellenes készítmény, hüvelykúp érhető el. Ezek enyhébb fertőzés esetén hatékony segítséget nyújthatnak. Ilyen például a Canesten kombi, amely segíthet a kellemetlen tünetek enyhítésében és a hüvelygomba megszüntetésében. 

Szűnni nem akaró hüvelygomba esetén érdemes felkeresni a nőgyógyászt, hiszen elképzelhető, hogy nem gombás fertőzésről van szó. De akkor is javasolt orvoshoz fordulni, ha egyéb, súlyosabb tünetek jelentkeznek, mint például láz vagy alhasi fájdalmak. Terhesség esetén pedig minden esetben indokolt az orvossal történő egyeztetés! 

Így előzhető meg a hüvelygomba

Bár a hüvelygomba ma már hatékonyan kezelhető, mégis érdemes elegendő figyelmet fordítani a megelőzésére, mivel így elkerülhetőek a bosszantó tünetek. Mi az, amit megtehetünk ennek érdekében? 

  • A meleg, nedves környezet kedvez a hüvelygomba kialakulásának. Épp ezért fürdés után mindig szárazra kell törölni a nemi szerv környékét, illetve időben lecserélni a nedves alsóneműt, fürdőruhát. 
  • A kényelmes, természetes anyagokból készült, megfelelően szellőző fehérnemű hordása segíthet a megelőzésben. 
  • Kerüljük a tampon, illetve az illatos szappanok, tusfürdők használatát az intim területeken! Ezek rontják a természetes védekezőképességet, amelynek hatására a gomba elterjedhet. 
  • Amennyiben a fertőzés során történt együttlét, akkor a partnert is kezelni kell, hiszen az első adandó alkalommal visszaadható a fertőzés. A probléma óvszer használatával kiküszöbölhető.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés