Hirdetés
Hirdetés

Hogyan őrizzük meg egészségünket a téli hónapok alatt?

| 2021. 11. 19. | 13:08:00
A napi rutinunk a hidegebb hónapok alatt megváltozik.
Hogyan őrizzük meg egészségünket a téli hónapok alatt?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A téli hónapok közeledtével sajnos elkerülhetetlenül megváltozik a napi rutinunk. Nem csak a rövidebb nappalokkal és a hideggel kell megküzdenünk, hanem a megváltozott napi menetrendünkre és egészségünkre is oda kell figyelnünk.

A napi rutinunk a hidegebb hónapok alatt érdemben már a felkelés után megváltozik. Nagy valószínűséggel sötétben indulunk el otthonról, vastagabban kell felöltöznünk és jó eséllyel szinte sötétben fogunk hazaérni. Érthető, hogy sokan a szabadidejüket a kinti programok helyett az otthon kényelmében és melegében akarják eltölteni. A hideg miatt célszerű új programokat kitalálnunk, főleg, ha a barátainkkal is szeretnénk találkozni. Gondoljunk csak egy otthonülős összejövetelre, ami lehet egy vacsorameghívás, egy társasjáték parti, esetleg a kaszinó játék útmutatók felfedezése egyedül vagy barátokkal, netalántán egy filmnézős maraton, hiszen mindezek segíthetnek áthidalni a téli hónapokat.

De mit tudunk tenni, hogy egészségesen vészeljük át a telet?

Számtalan hasznos praktika van, amire odafigyelve sokkal könnyebbé és jobbá tehetjük életünket, amíg be nem köszönt a jobb idő. Figyeljünk oda az otthonunk, azon belül is leginkább a hálószobánk hőmérsékletére. Ez különösen fontos az idősek vagy a különböző betegségekben szenvedők számára, különösen a tüdő- és szívproblémákkal rendelkezők számára. A 18 fok sokak számára ideális lehet, azonban mindenki a saját hőérzetének megfelelően döntsön a kívánt hőmérsékletről.

A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele nem csak a nyári melegben fontos, télen ugyanannyira elengedhetetlen a szervezetünk számára. A testmozgás fontosságát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, azonban a téli hónapok folyamán sokszor elérhetetlen célnak tűnhet a rendszeres sportolás. Amennyiben lehetőségünk van rá, válasszunk bármiféle beltéri mozgást, legyen az falmászás, konditerem, esetleg csoportos foglalkozások. De az otthon kényelméből, a tévé előtt az online elérhető videókkal is könnyedén fitten tudjuk magunkat tartani.

Amennyiben ülő munkát végzünk, úgy próbáljunk meg a munkaidőnk lejártával minél többet mozogni. Próbáljunk minél több időt a napos órákban a szabadban tölteni, akár sétával, akár mozgással. Fogyasszunk minél több teát, lehetőleg feketét vagy zöldet. A bennük található antioxidánsok jótékony hatással vannak az erekre és csökkentik a szívbetegségek kockázatát.

Bár nem annyira az egészségünkkel függ össze, de a téli hónapok folyamán a kiszáradt, kirepedezett pl. kezek, ajkak elég kellemetlen érzést kelthetnek. A jobb közérzetért célszerű bőrünk megfelelő hidratálására is odafigyelni. Sajnos a rohanó világunkban nem egyszerű eleget és jól aludni, azonban a téli hónapok folyamán célszerű az alvásritmusunkat is észben tartani. Az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, illetve a szervezetünkben felgyülemlett stresszhormon (kortizol) kiürítéséhez mindez elengedhetetlen.

A kívánt egészség és erőnlét megőrzésének az egyik kulcsa a megfelelő táplálkozás. Próbáljunk több figyelmet szentelni, hogy mit fogyasztunk. A kiegyensúlyozott étkezes megkerülhetetlen része a megfelelő mennyiségű friss zöldség, gyümölcs, hüvelyes növények, hal, teljes kiőrlésű gabona, csonthéjasok, magvak, illetve a C-vitaminban gazdag termékek bevitele. Amennyiben a napi rutinunk és étkezési szokásaink mindezt nem teszik lehetővé, úgy egy alternatív megoldás lehet a megfelelő multivitamin beszerzése. Célszerű az esetleges alkohol és dohány fogyasztásunkra is odafigyelni és lehetőleg csökkenteni, hiszen ezeknek a káros hatása a teli hónapok alatt felerősödik, illetve a téli levertség miatt könnyű ezekből többet fogyasztani. A téli hónapok velejárója az influenza szezon, így célszerű extra figyelmet fordítani a rendszeres tisztálkodásra és kézmosásra. Esetleg az influenza oltásunk megismétlése segíthet, hogy elkerüljük a megbetegedést. A fent említett tanácsokkal remélhetőleg mindannyiunk számára elviselhetőbbek lesznek a téli hónapok amíg be nem köszönt a tavasz.

Hirdetés
Hirdetés