Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ismét meglódulni látszanak a domainregisztrációk

| 2021. 11. 14. | 16:14:00
XXX
Ismét meglódulni látszanak a domainregisztrációk
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan alakult a magyarországi domainregisztrációk száma a 2021-es naptári év különböző időszakait tekintve? Mennyire jelentett például visszaesést a nyár, illetve mennyire mutat emelkedést az ősz?

Ezeknek a kérdéseknek az elemzésével foglalkozunk kiemelten a bejegyzésben. Mindezen felül igyekszünk egyfajta jövőképet is vetíteni annak kapcsán, hogy a domainregisztrációk alakulását tekintve vajon mi várható a jövőben.

Persze csak biztatni tudjuk az olvasót arra, hogyha a cikk elolvasása után érzi a késztetést a domainregisztrációra, akkor csak bátran vágjon bele.

Nézzük meg először a 2021-es domainfoglalások alakulását

Ha kifejezetten a .hu domainregisztrációk számának az alakulását nézzük az idei évre vonatkozóan, akkor egészen a nyárig folyamatos csökkenés, utána viszont látványos növekedés volt jellemző.

A januári 12 ezer feletti foglalási szám augusztusra már 7 ezer környékére esett vissza. Ezután a foglalók újdonsült lendületet vettek, és szeptemberben már csaknem 8500 domainnevet foglaltak le maguknak.

Úgyhogy tényleg az rajzolódik ki, hogy a nyár elmúltával ismételten elkezdett rohamosan növekedni a domainelnevezések foglalásának a mennyisége. Nézzünk is utána, mi lehet ennek az oka.

Milyen mögöttes okai lehetnek a domainregisztrációk alakulásának?

A kérdés megválaszolásához érdemes kronológiai sorrendben megnézni, mi mindent történt a 2021-es év első felében. Ahogy mentünk előre a tavasz, majd pedig a nyár irányába, úgy enyhültek folyamatosan a koronavírus miatti korlátozások.

Vagyis az emberek az online tér felől ismét kicsit a személyesebb interakciók felé kezdtek el nyitni. Az éttermek, kávézók, bárok és strandok nyitásával a fókusz sokkal inkább a szabadidős elfoglaltságok irányába csoportosult.

Mondhatni a stresszes hónapok után jött némi pihenés, utazás és kikapcsolódás. De aztán az ősz beköszöntével egyre jobban úgy fest, hogy ismételten az online tér felé fordultunk.

Mi prognosztizálható a domainfoglalások kapcsán a közeljövőben?

Többek között a Rackhost domainfoglaló felületén is látható, mennyire egyszerű manapság beregisztrálni egy új nevet. Ehhez jön hozzá pluszban annak a ténye is, hogy az e-kereskedelem térnyerése folyamatosan teremt újabb potenciált az online térben.

Tetszik vagy sem, az offline vásárlási, szórakozási és időtöltési módok helyett egyre többször lesz alternatíva ugyanannak az opciónak az internet alapú megfelelője. Vagyis mindenképp megéri jelen lenni online.

Ebből pedig mondhatni egyenesen következik a prognózis a domainregisztrációkra vonatkozóan. Kisebb vagy nagyobb megingások talán elképzelhetőek, ugyanakkor az mindenképp valószínűsíthető, hogy az egymás után foglalt és regisztrált domainmegnevezések folyamatos jelleggel mutatnak majd növekvő tendenciát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés