Hirdetés

Minél több a kommunikáció, annál jobb lehet a párkapcsolat

borsodihir.hu

2022.01.23. 09:12

Minél több a kommunikáció, annál jobb lehet a párkapcsolat
(Fotó: Getty Images)

Magyar pszichológusok adnak tanácsokat!

Hirdetés

Hirdetés

A mély beszélgetések mostanság kikerültek a párkapcsolatokból, már nem annyira fontosak, pedig a hosszan tartó párkapcsolatok alapja is lehet akár a kommunikáció – állítják magyar pszichológusok.
A szakemberek hozzáteszik, hogy a kommunikációnak az a típusa, mely arra szolgál, hogy jobban megismerjük a másikat, hosszú évek múltán is fontos lehet, hiszen sokszor egy-egy információ fölött (szólhat akár a párunkról is) csak átsiklunk.

A hazai pszichológusok összeszedtek pár olyan kérdést, gondolatot, melyek révén egészen új oldaláról ismerhetjük meg partnerünket hosszú idő után is akár. Állítják, akár újra egymásra is találhatunk. Egy dolog az egésznek a kulcsa: a kérdésekre részletes választ kell adni, az egyszavas válaszok nem megfelelőek ezekben az esetekben.

Az elején rögtön lehet a közepébe vágva kezdeni a beszélgetést – vallják a szakemberek.
Két igazán jelentős kérdés az elején, ami rögtön új dimenzióba helyezhet egy-egy kapcsolatot, de akár egy megromló viszonyt rendezhet is. Az egyik az a kérdés, mely arra vonatkozik, hogy ha a párunk magától soha nem tudná meg, és nem jönne rá, hogy megcsaltuk, elmondanánk-e neki. Nem biztos, hogy az a jó válasz, amit elsőre sokan rögtön rávágnának: ”dehogy mondanám”. Épp ez a lényege, hogy a következőkben leírt kérdések csoportjánál nincs jó és nincs rossz válasz sem, egyik kapcsolat sem hasonlítható a másikhoz ugyanis. A következő kiváló indítási célú kérdés, hogy lennél-e a saját magad barátja, ebből ugyanis meg lehet tudni, hogy mit is gondol magáról valójában a másik fél.

Aztán a továbbiakban következhet az, hogy partnerünk hisz-e abban, hogy minden eleve el van rendelve, ezzel ugyanis meg lehet ismerni az élethez való viszonyulását. Többek között azt is, hogy hisz-e a véletlenekben, vagy mindent pontosan megtervez. Lehet ugyanis, hogy eddig rosszul vélekedtünk a másik felfogásáról.

A következő dolog, amikor arról beszélgetünk a párunkkal, hogy mi mindent csinálna másként, mint mások. Ebből ugyanis a pszichológusok szerint kiderülhet, hogy mennyire egyedi a társunk, és mennyire érdeklik mások véleményei, elképzelései. Akár az is, hogy egy-egy velünk kapcsolatos dologban mennyire hallgat a másik a barátokra, barátnőkre, vagy a család véleményére. Ha pedig már család, a család és az erkölcs kapcsolatáról is érdemes lehet elbeszélgetni otthon, ugyanis ebben a megközelítésben is sok olyan tényre fény derülhet, ami a mindennapokban talán fel sem tűnik egy-egy háztartásban, pedig nagy jelentőséggel bír, és számos problémát meg is oldana.

Végül pedig nem elhanyagolható az sem a pszichológusok szerint, hogy megkérdezzük a párunkat, mit is kezdene a világ összes pénzével. A kérdés végén ugyanis könnyen kiderülhet életünk szerelmének a titkos vágya, a legnagyobb célja, ami lehet nincs is annyira távol tőle, amennyire gondolja, csak közvetlenül meg sem meri említeni nekünk.

Egy biztos: a kommunikáció olyan lételeme a kapcsolatoknak, mely nem mindegy milyen pilléreken áll. Annak erősségét pedig mi határozzuk meg – mondják.

párkapcsolatkommunikációpszichológia

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés