Hirdetés

Jobbra húzta, de nem Valentint, Bálintot

civishir.hu

2022.02.14. 08:00

Jobbra húzta, de nem Valentint, Bálintot
(Fotó: pexels.com)

Palánki István Valentin-napi jegyzete.

Hirdetés

Hirdetés

A szerelemtől túlfűtötten kezdődött Bálint egyik legszebb napja. Amúgy is korán szokott ébredni, de most szerette volna meglepni kedvesét valami igazán különlegessel, hisz a szerelmesek napja volt, vagy mi. Ágnes még aludt, Bálint épphogy csak magára kapott valamit, leszaladt a piacra. Epret vett, kivit, málnát, és avokádót – legalábbis Manyi néninél, de azt soha nem firtatta, hogy jut hozzá ezekhez a különlegességhez a 83 éves hölgy. Martini pezsgőt vitt még, száraz fehéret, és sós karamellás szirupot – Ági odáig meg vissza volt a sós karamelláért. – Huszonkilenc szál vörös rózsát kérnék – ezt már Topi bácsinak mondta Bálint, a környék egyetlen ecuadori, nagyfejű rózsát áruló virágosának. Mindenkit becenevén is ismert már. Bálint, ahogy hazaért, lezuhanyozott, megborotválkozott, bekente magát arcszesszel, fogat mosott, és már állt is neki előkészíteni az ünnepi villásreggelit, amit ezen a napon rendre ágyba visz kedvesének. Avokádókrémet készített pirítóssal, mellé a legszebb tányéron az eper, a kivi, és a málna, kristálypohárban a pezsgő. Ja, és persze a sós karamella, azt mindig a kávéba csempészte bele a szerelmes fiatal. Annyi mindennel készült a fiú, hogy egyszerre be sem tudta vinni a szobába, halkan, csendben behordta, a virágcsokorral együtt. A gyermekeik is aludtak még, az emeleten.
- Jó reggelt, kedvesem! Boldog születésnapot – adta át Bálint a huszonkilenc szál vörös rózsát Áginak, miután apró puszikkal felébresztette.
- Köszönöm, Bálint, de az csak két nap múlva lesz.
- Tudom, de akkor el kell utaznom. De tudod mit? Akkor boldog Valentin-napot! Vedd úgy, hogy arra leptelek meg a virágokkal és a reggelivel.
- Miért nem mindent a napján tartunk? Hisz a karácsonyt sem januárban tartjuk, és a Mikulás sem december 24-én jár nálunk. Annyiszor megbeszéltük már, évről évre erről beszélünk február 14-én – akadt ki a más elveket valló, makrancos hölgy, akinek a szerelmesek ünnepe Magyarországon a május elsejével volt egyenlő.
- Neked semmi nem jó?!
- De! Csak sosem hagyod, hogy meglepjelek a névnapodon, ez a te napod kellene, hogy legyen. Ha pedig a február 14. történetét nézed: vallási alapokon nyugszik, de mindössze annyiból, hogy Szent Bálint volt a szerelmesek védőszentje. A mai világ ebből a vallási dolgokat már el is felejtette, és megmaradt egy világi, "ajándékozzuk meg a másikat, mert muszáj" dolognak – foglalta össze kora reggel érzéseit a lány. (Intellektusáért szeretett bele 7 éve Bálint a lányba.)
- Látod kisunokám, lehet, hogy nem értettünk mindenben egyet nagymamáddal fiatalon sem, de meg tudtuk beszélni a dolgokat. Ha valami elromlott, megjavítottuk, és nem eldobtuk. Hogy mondjátok ti ma, fiatalok? Jobbra húzott nagymamád, és többször is! A legfontosabb, de az nem csak a szerelmesek napján, hanem míg élünk, minden egyes nap: a szeretet, a megbocsátás, ezek ugyanis a szerelem, és a boldog élet alapjai! – mondta el a mára már 62 éves Bálint bácsi a 13 éves unokájának, Bellának, aki a jobbra húzással mindent meg is értett. Szerette, hogy nagypapája fiatalosan okítja és szereti őt – pedig minden évben meghallgatja ezt a történetet, de mindig megbocsát érte.

Valentin napjegyzet

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés