Hirdetés
Hirdetés

A béke az egyik legfontosabb üzenete a jelenlegi a húsvétnak

| 2022. 04. 17. | 12:56:00
Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi római katolikus püspök húsvéti gondolatait olvashatják.
A béke az egyik legfontosabb üzenete a jelenlegi a húsvétnak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– A nagyböjt a készület ideje, melynek vége a nagyhét, és mindezek az idén is igazán nagy napokat, heteket jelenthettek a számunkra, melyek az egyik legszentebb egyházi ünnepet készítik, készítették elő – kezdte húsvéti gondolatait Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye római katolikus püspöke.

Azzal folytatta, hogy a megváltásunk áldozatára kell most figyelnünk, aki nagypénteken még áldozat, hogy aztán a feltámadásával mindent visszaadjon nekünk, embereknek, majd Szent Jánostól idézett: "Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte, hogy mindaz, aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örökké éljen."

Jézus Krisztus szeretetéről azt mondta a püspök, hogy az a szeretet, melyet a húsvét is közvetít, megtaníthat mindenkit a mélységekre és a magasságokra is. – A kereszt, amit vállalt értünk Krisztus, nem a kivégzőeszköz, hanem a szeretet jele – mondta.

Palánki Ferenc azt is megosztotta velünk, hogy szerinte az idei húsvétnak is az az egyik legfontosabb gondolata, hogy meg kell nyitnunk a szívünket mások felé, nem szabad bezárkóznunk. Ahogy Jézus sírját egy nagy kővel zárták el, nekünk nem szabad így cselekednünk a szívünkkel, nem szabad elzárnunk. – Akkor lesz igazi ünnepünk, ha az értelmünk mellett a szívünk is megnyílik, és meg tudunk bocsátani egymásnak. Aztán, ha megnyílik a kezünk is, hogy segítsünk másokon. Majd, ha megnyílnak a karjaink is, hogy átölelhessük szeretteinket, kifejezvén ezzel legbensőbb érzéseinket – mondta.

A megyéspüspök elmélkedése szerint azzal, hogy az asszonyok a halotthoz mentek, és az élettel találkoztak, megoldódott az ember életének legnagyobb problémája, a halál. Végül pedig Palánki Ferenc azt hozta szóba, hogy meglátása szerint a mai világban külön értelmet nyert a béke is: szükségünk van rá, törekednünk kell rá, tennünk kell érte.

PI

Hirdetés
Hirdetés