Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hideg hónapokban is az otthon melegére vágyva

| 2022. 04. 12. | 17:09:00
XXX
Hideg hónapokban is az otthon melegére vágyva
Hirdetés
Hirdetés

Magyarország földrajzi elhelyezkedése olyan, hogy minden otthonba szükséges valamilyen fűtésről gondoskodni. Az év egy jelentős részében megkerülhetetlen kérdés a lakások melegének biztosítása.

Így van egy megoldandó feladat, amelyet sajnos nem lehet megkerülni, hiszen minden évben bizonyosan eljönnek a hidegebb hónapok. Feltétlenül szükséges annak a felmérése, hogy milyen lehetőségek jöhetnek szóba az otthoni kellemes hőmérséklet biztosítása érdekében.

Tradicionális és korszerű fűtési lehetőségek

Hazánkban a szén-, fa- és olajtüzelés volt az elmúlt évtizedek, sőt a fa esetében évszázadok jellemző fűtési módja, ami még manapság is sok háztartásban felelős az otthon melegéért. Emellett a gázfűtés az, ami napjainkban domináns tényező e tekintetben. Mivel ezek fosszilis energiahordozók, mennyiségük véges, környezetbarátnak sem mondhatók, és még a költségük is folyamatosan nőni fog a jövőben, így korszerűnek semmiképpen sem mondhatók.

A tudomány, a technikai fejlődés napjainkban már eljutott arra a szintre, hogy naprendszerünk központi csillagáról, a naptól származó, gyakorlatilag korlátlanul rendelkezésre álló energiát hasznosíthassuk fűtés céljára. Azonban fontos tudni, hogy olyan, hogy napenergiás fűtés, mint kifejezés félrevezető lehet. Hiszen a napelemes rendszereknél több lehetőség is rendelkezésre áll ahhoz, hogy az ilyen módon előállított elektromos energiát a lakótér fűtésére lehessen felhasználni.

Így az ilyen környezetbarát napelemes fűtés rendszerei nagyszerűen testre, azaz lakásra és felhasználóra szabhatók. Fel kell mérni az igényeket, a lehetőségeket, adottságokat és így érdemes kiválasztani az adott helyhez leginkább megfelelő megoldást.

A kimeríthetetlen napenergia és a megoldások

Mivel a napelemes rendszer elektromos áramot termel, így rendkívül rugalmas a felhasználási köre. Alkalmazható, illetve kombinálható olyan hagyományosabbnak mondott rendszerekkel is, mint a hőszivattyú vagy a padlófűtés.

Előbbi esetében a hőszivattyú energiaellátását bízhatjuk a napelemre, míg az utóbbi megoldás rugalmassága a nagy előnye, hiszen már elkészült házba is viszonylag kis munkával integrálható. Mindössze a padlóburkolat cseréjével kell számolni, ez a legnagyobb építési, bontási munkával járó művelet a rendszer kiépítése során. Az egyenletes hőelosztás is a padlófűtés nagy előnye, viszont az esetlegesen megjelenő szálló porral is számolni kell használatakor.

A napenergiás áramtermelést remek ötlet lehet infrapaneles fűtőtesttel megoldani és ez a fűtési megoldás nagy fokú rugalmasságot, személyre szabható vezérlést és költözés esetén szállíthatóságot is biztosít a tulajdonosnak.

Hasonló előnyöket nyújt az elektromos radiátor alkalmazása is, viszont ezen eszközök bár komolyabb beépítést igényelnek és e megállapítás igaz az inverteres klíma használatára is, mely szintén táplálható napelemek segítségével. Láthatjuk a napelem széles körű felhasználási lehetőségeit, érdemes minden lehetőséget megvizsgálni a döntés előtt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés