Hirdetés
Hirdetés

Faanyag mint első számú építőelem

| 2022. 08. 10. | 12:23:00
XXX
Faanyag mint első számú építőelem
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bár azt gondolnánk, a rengeteg építőipari újításnak köszönhetően manapság már elhagyhatnánk a természetben előforduló anyagokat, ám valójában még mindig ezek hódítanak a leginkább. Nem hiába, a természettel nem lehet felvenni a versenyt, ékes példája ennek a faanyag.

Miért használunk még mindig faanyagokat?

A faanyagokkal való építkezés már az őskorban is jellemző volt, és ennek eredményességét remekül ábrázolják a facölöpökre épült városok, melyek még ma is állnak. A középkori szűkös várfalak is arra késztették a szakembereket, hogy a felfelé építkezéshez favázas szerkezeteket létesítsenek.  A várak mellett a hajóépítésben és a malomiparban is rengeteg faanyagot alkalmaztak, népszerűségük pedig azóta is töretlen.

Böngészd végig a Káplár fatelep fenyő- és fűrészáru kínálatát, és válaszd a természet adta maximális minőséget!

Puhafák és keményfák

A fát, mint építőanyagot az alapján kategorizálják, hogy milyen könnyű megmunkálni az egyes típusokat. Értelemszerűen a puhafákkal jóval gyorsabban és zökkenőmentesebben tudunk haladni, ha vágásról, darabolásról van szó. Elegendő egy fűrész vagy faragókés, és nem szükséges speciális szerszámok beszerzése az átalakításhoz. A fenyőfák nagy része a puhafák csoportját erősíti, így gyakran találkozhatunk fenyőalapanyaggal a boltok polcain.

A keményfák ellenben már komoly kihívásokat tartogathatnak, melyre érdemes alaposan felkészülni megfelelő eszközökkel. A speciális igényű nyírfa, hársfa, vagy a kivételnek számító vörösfenyő is feladja a leckét, ám rendkívül tartós végeredmény érhető el vele.

A fa építőanyag legfontosabb előnyei

A faanyag kis súlyával, ellenben magas hajlító-, húzó-, és nyomószilárdságával a mai napig első számú építőanyagnak számít. Mellette szól a nagyszerű hőszigetelő képességének érve is, emellett akár egy épület páratartalmát is nagyszerűen szabályozhatja.

Környezettudatosság szempontjából is kiváló választásnak bizonyul, mivel az építés során keletkezett maradék anyagok újra felhasználhatóak. Nem elhanyagolható szempont továbbá a fa esztétikai értéke sem. A gyönyörű színek, árnyalatok, és a gyűrűzet izgalmas mintái bármilyen stílusú környezetbe nagyszerűen beleillenek.

Nem véletlen, hogy a fa a bútorgyártás piacán is vezető. Bár a tömör fa berendezés gyakran igen borsos áron szerezhető csak be, viszont évtizedekig, vagy akár évszázadokig is megőrizheti szép állapotát. Érdemes azonban gondoskodni a megfelelő faanyagvédelemről, mely főleg a kinti bútorok és egyéb faépítmények esetében szükséges.

Annak ellenére, hogy a természet remek alapanyagokat szolgáltat nekünk nagyszerű erőforrásaival, néha azért mégis érdemes ötvözni ezeket mesterséges anyagokkal. Jó példa erre a WPC, mely a fa és a műanyag egyesítésével világszerte széles körű felhasználásnak örvend. Természetesen a WPC sem valósulhatott volna meg, ha nem állna rendelkezésünkre a nagyszerű faanyag, melynek annyi mindent köszönhetünk.

Böngészd végig a Káplár fatelep széles kínálatát, és tekintsd meg a minőségi és esztétikus faanyagokat!

Hirdetés
Hirdetés