Hirdetés
Hirdetés

Mi az oka annak, hogy annyian félnek a fogorvostól?

| 2022. 08. 10. | 12:30:00
XXX
Mi az oka annak, hogy annyian félnek a fogorvostól?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyon sokan félnek a fogorvostól, a fogászati beavatkozásoktól. Ez a félelem annál intenzívebb, minél rosszabb állapotban van a fogsor, minél többféle beavatkozás szükséges a rendbetételéhez. Pedig a fogak egészségének megőrzése fontos lenne.

Miért félnek annyian a fogorvostól?

Ideális esetben a fogorvost félévente fel kellene keresnünk szűrővizsgálat céljából. Erre azért lenne szükség, hogy még idejében fel lehessen fedezni a legkisebb fogászati elváltozásokat is. A francia nyelvű Jildent Clinique páciensei közt is akad olyan, aki már csak akkor jelentkezik, ha panaszai vannak. Pedig kontroll vizsgálatokkal ezek a problémák ki sem alakultak volna.

Így van ezzel sajnálatos módon a lakosság jelentős hányada: vannak, akik csak sok-sok év kihagyása után jelennek meg. Akkor, amikor a fog olyan mértékben károsodott, hogy már nem megmenthető, vagy akkor, ha gyulladásos folyamatok okoznak fájdalmat. Miért várnak eddig? A válasz sok esetben a félelem. 

Mi váltja ki leggyakrabban a félelmet?

A félelemnek számos oka lehet, de a végeredménye ugyanaz: a fogazat folyamatosan romlik. Ha pedig a rendszeres szűrővizsgálatok elmaradása még a szájhigiénia elhanyagolásával is jár, akkor az hatványozottan is veszélyes lehet. 

A múlt és a jelen döntései hatással lesznek a jövőre, arra, hogy az elkövetkező években, évtizedekben mennyire marad egészséges a fogsorod. Mennyire tudod megtartani azt a rágóképességet, amit a természet adott, mennyire marad meg az önbizalmad? 

Rossz tapasztalatok gyermekkorban

Az iskolai fogászatokon történő kötelező megjelenés még nagyon sok emberben frusztrációként maradt meg. A kényszer ereje, a fogorvos morcossága, egymás elrettentése és a fájdalomcsillapítás kezdetlegessége félelmet hagyott maga után. 

Fogorvoshoz csak a legvégső esetben

Régi berögződés az is, hogy az emberek tudatában az él, hogy fogorvoshoz már csak akkor kell menni, ha a fog megfájdul. Ez pedig előbb vagy utóbb bekövetkezik még akkor is, ha a fogápolás rendszeres. A fogkő ugyanis a táplálkozási szokások és az egyéni hajlam függvényében kialakul, és számos fogbetegség forrása lehet.

Rettegsz a fájdalomtól

A fájdalomtól való rettegés a pszichés félelmek egyike. A másoktól hallott rémtörténetek a gyökérkezelésről vagy a bölcsességfog eltávolításáról könnyen elvehetik a kedvedet neked is. A korszerű érzéstelenítés eredményeképpen a beavatkozások fájdalommentesek. 

Félelem a komplikációktól 

Gyakori félelem ez is a páciensek körében, akik szinte már a lelki szemeik előtt látják az események negatív lezajlását. Beletörik a fog, vésni kell, eltályogosodik a helye. Ilyen és ehhez hasonló forgatókönyveket vizionálnak, alaptalanul, rettegésben tartva önmagukat.

Szégyenérzet a szájhigiénia hiánya miatt

A fogászati megbetegedésekkel küzdők a szájhigiéniai állapotukat is szégyellik, ezért nem mernek fogorvoshoz menni. Egy emberközpontú, empatikus fogorvos azonban segíteni akar, nem kritizálni vagy ítélkezni. 

Ne félj, tedd meg az első lépést és óvd meg a fogaid egészségét!

Hirdetés
Hirdetés