Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Baktérium lehet az Aldi kockázott baconjében

| 2022. 09. 20. | 19:58:00
Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki
Baktérium lehet az Aldi kockázott baconjében
Hirdetés
Hirdetés

Baktérium (Listeria monocytogenes) esetleges jelenléte miatt az Aldi Magyarország Bt. visszahívja az 500 gramm kiszerelésű kockázott bacont – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szeptember 20-án az MTI-vel.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az L244 tételszámú, 2022.10.04-ei lejárattal rendelkező terméket ne fogyasszák el. Hozzátették, hogy

bármelyik Aldi üzletbe visszavihető a bacon, amelynek árát blokk nélkül is visszatérítik.

A Nébih honlapján olvasható, hogy a Listeria monocytogenes a természetben széles körben előforduló emberi megbetegedést okozó baktérium. A hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden olyan 5 napon túl a hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, amelyben a baktérium szaporodni képes, és amit fogyasztás előtt nem hőkezelnek (például: nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült tejtermékek; lágysajtok; nyers húst tartalmazó ételek; húskészítmények; nyers halak; füstölt lazac; szeletelt élelmiszerek).

Ugyanakkor arra is rámutattak, egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a lisztériával szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban a legyengült immunrendszerű emberek, várandós nők, idős emberek esetében az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés