Hirdetés
Hirdetés

Így légy zero wate gazdi!

| 2022. 11. 23. | 12:08:00
XXX
Így légy zero wate gazdi!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem nagy meglepetés kijelenteni azt, hogy az állattartás rengeteg szemetet termel. Nemcsak a kutya érdekében, hanem saját életed, a családod és nem utolsósorban a bolygó szempontjából is fontos, hogy minél kisebb legyen az az ökológia lábnyom, amelyet te és a kutyusod magatok után hagytok. Nézzük meg, milyen lépéseken keresztül érhető ez el!

Csomagolásmentes termékek előnyben részesítése

Száraztáp vásárlása esetén például saját tárolóba is kérheted az ételt. Ha teheted, vegyél lebomló, komposztálható dolgokat. Ilyen például a BioZoo.hu webshopban kapható lebomló kakizacskó is. Ma már rengeteg üzletben a kutyasampon és az egyéb ápolószerek újratöltésére is van lehetőség, ezzel máris kevesebb szemetet termelsz, hiszen nem szükséges folyton új flakonokat szemétre vetned.

A gondolkodásmód megreformálása

Az első és legfontosabb, hogy alapjaiban alakítsd át a gondolkodásodat, hiszen ez mindennek az alapja. Ne vásárolj feleslegesen, csak akkor, amikor az előzőekben megvett termék már elhasználódott, elfogyott vagy teljes mértékben kihasználtad a benne rejlő lehetőségeket és tényleg elengedhetetlen egy új beszerzése. Ha valami nem vált be, add tovább olyannak, akinek szüksége van rá!

DIY ajándékok kedvencednek

Érdemes lehet saját készítésű dolgokkal is kényeztetni a kutyust, ma már számos ötlet van az interneten, amelyeket érdemes szemügyre venni és ki is próbálni őket. Egy használt autógumiból kiváló fekhely készíthető, kenderből póráz, műanyag flakonból pedig jól funkcionáló játék. Legyél kreatív, használd fel a környezetedben található, hulladéknak tűnő dolgokat. Hidd el, kedvenced is értékelni fogja.

Ültess fát!

Az ökológiai lábnyom csökkentése mellett a kiegyensúlyozásra is van lehetőség, többek között faültetéssel. A fák segítenek a tisztább levegő elérésében, az élőlények védelmében, nem mellesleg pedig árnyékot is adnak, amit a kutyák és a cicák is élvezni fognak. A természet minél teljesebb óvása kutyatartóként a fák vizeléstől való védelmét is magában foglalja, fordíts figyelmet erre is, amikor a szabadban tartózkodsz az ebbel!

Kezdj bele a munkába!

Persze az ötletelés nem szül megoldást. Ha sorra vetted, mit tudsz tenni a hulladékmentesség érdekében felelős gazdiként, láss is neki a megvalósításnak! Elsőként írd össze, melyek azok az elengedhetetlen eszközök, készítmények, amelyeket rendszeresen használsz a kutyával kapcsolatban.

A listára érdemes feltenni a játékokat, az etető- és itatótálakat, a kutyapelenkát, a kakizacsit, az eledeleket, a sampont, a nyakörvet, a pórázt, a fésűt, a kefét, a jutalomfalat-tartót és a fekhelyet is. Ha ez megvan, priorizálj aszerint, hogy mely termékek termelnek a legtöbb szemetet és melyek kevesebbet. Végül írj alternatív, környezetkímélő és hulladékban szegény megoldásokat a lista tagjai mellé! Így máris közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy te is valódi zero waste gazdi légy! 

Hirdetés
Hirdetés