Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így nevelj gyönyörű gyümölcsfákat - A kulcsszó az öntözés!

| 2022. 11. 11. | 13:50:00
XXX
Így nevelj gyönyörű gyümölcsfákat - A kulcsszó az öntözés!
Hirdetés
Hirdetés

A művelendő terület minőségét nem igazán tudjuk befolyásolni, mégis próbálkozunk, hátha a legjobb eredményt érjük el és bőséges termést takaríthatunk be. Gondoltál már például a gyümölcsfák öntözésére? Így sokkal szebb termést hoznak majd, mint ha csak pusztán a természetes környezet adottságaira alapoznánk.

A gyümölcsfák nevelése egyébként sem egyszerű, de következő cikkben most rendkívül hasznos öntözéstechnikai tippekkel gazdagodhatsz, amennyiben hajlandó vagy velünk tartani.

Ennyit számít a vízháztartás!

A talajok típusa és szerkezete eltérő lehet, s ez nagyon kihat a termelésre, valamint a vízgazdálkodásra is. Ez utóbbi folyamatot megváltoztatni talán teljesen nem leszünk képesek, de befolyásolni igen. Az AutomataÖntözőrendszer.com öntözéstechnikai kínálatában sokféle megoldást találunk, amelyek nekünk is segíthetnek ilyen esetben.

A nyári időszakban egyre többször kell átvészelnünk a csapadékmentes, aszályos időket, és ugyanígy szegény növényeinknek is. Az országban elég kevés öntözendő gyümölcsösültetvény található, pedig elgondolkodtató, hogy mennyit számítana, ha a növényekhez egyenletesen és rendszeresen juttathatnánk el a vizet.

Az idős és fiatal gyümölcsösök vízigénye

A frissen telepített, fiatal gyümölcsösök különös figyelmet igényelnek. A gyökér növekedését ugyanis a megfelelő mennyiségű vízzel tudjuk támogatni. A fiatal fák gyökere kezdetben még nem hatol nagyon mélyre a földben, ezért rendszeresen öntöznünk kell azokat.

A több éve elültetett, idősebb fák már elég erős gyökérzettel rendelkeznek, így esetükben szinte felesleges a rendszeres locsolás.

Hogyan locsoljuk a gyümölcsfákat?

A gyümölcsfák öntözése szakszerű módszerrel történik; tő- és mikrorendszereket használhatunk, azonban tisztában kell lennünk bizonyos szempontokkal. Lássuk, hogy melyek ezek!

A lombkoronát nem szabad locsolni, mert érzékeny a nedvességre és a gombásodás veszélye is fennáll.  A szórófejes öntözés így kizárt.

Inkább az egyenletes öntözésben érdemes gondolkozni. A túl nagy mennyiségű víz a gyümölcs felrepedését okozhatja, a termés pedig rohadásnak indul a fán. A termés érése alatt viszont mérsékelni sem kellene a vízmennyiséget, mert ezzel az érési folyamatot gátolhatjuk.

Alkalmazható öntözési módszerek

A mikro- vagy csepegtető öntözés lényege, hogy a fák törzséhez juttatjuk el a vizet, speciális csepegtetők segítségével, pontosan a gyökérzónába. Ezáltal biztosíthatjuk, hogy a talaj vízkészlete ne csökkenjen le egy bizonyos százalék alá.

A folyamatos vízutánpótlás a termésen is meglátszik majd, nem korlátozódik semmilyen növény fejlődése. Különösen a nyári forróságban lesz kifizetődő egy okos öntözőrendszer. Automata öntözés? Ez az a beruházás, amelyre megéri áldozni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés