Hirdetés
Hirdetés

Meglepő hatása lehet a paracetamolnak

| 2022. 11. 20. | 12:42:00
Ausztrál szakportál számolt be egy kísérletről.
Meglepő hatása lehet a paracetamolnak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy kutatás szerint a paracetamoltartalmú fájdalomcsillapító hatása alatt az emberek kockázatvállalási kedve megnövekszik, azaz merészebbek lesznek, vagy ahogy az egyik kutató fogalmaz, „egyszerűen nem félnek annyira” - írja a Sciencealert.com-ot szemlézve a Portfolio.hu.

Mivel az Egyesült Államokban a lakosság közel 25 százaléka hetente szed paracetamolt, a csökkent kockázatérzékelés és a fokozott kockázatvállalás fontos hatással lehet a társadalomra. Az eredmények összhangban állnak más kutatásokkal is, melyek szerint a paracetamol fájdalomcsökkentő hatása a különböző pszichológiai folyamatokra is kiterjed, csökkenti az emberek fogékonyságát a negatív érzésekre, visszafogja az empátia képességét, sőt, tompítja a kognitív funkciókat.

A cikkben ismertetett kísérletsorozatban több mint 500 egyetemi hallgató vett részt, azt mérték, hogy a résztvevőknek véletlenszerűen kiosztott 1000 mg-os egyszeri paracetamol adag (az ajánlott maximális felnőtt egyszeri adag) hogyan hat a kockázatvállaló magatartásukra, összehasonlítva a kontrollcsoportnak véletlenszerűen kiosztott placebóval. Az eredmények szignifikáns különbséget mutattak.

Hirdetés
Hirdetés