Hirdetés
Hirdetés

Így befolyásolja a folyadékbevitel a vitaminháztartásunkat

| 2022. 12. 13. | 09:04:00
XXX
Így befolyásolja a folyadékbevitel a vitaminháztartásunkat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy kis szóviccel élve: a csapból is a víz folyik. Azaz: mindenhonnan azt hallhatjuk, hogy mennyire fontos elegendő folyadékot fogyasztani, mindegy, hogy diétáról vagy egy egyszerű egészséges életmódról van szó. Sokszor azonban mégsem gondolunk bele, hogy miért is tesz nekünk jót az, ha rendszeresen hidratálunk. A következőkben körbejárjuk a témát: kitérünk arra, hogy hogyan hat a folyadékbevitel a vitaminháztartásunkra, de arra is, hogy általánosságban milyen előnyökkel jár, ha odafigyelünk erre.

Mennyi az annyi?

A tudomány alapvetően úgy tartja, hogy napi szinten egy férfinak 3,7 liter, míg egy nőnek 2,7 liter vízre van szüksége ahhoz, hogy a szervezete megfelelően működhessen. Ha figyelembe vesszük, hogy a testünk körülbelül 60%-a víz, ez nem is tűnik olyan soknak. Ezek a számok persze több tényező függvényében változhatnak. Például, ha valaki melegebb időjárású, párás környezetben él, akkor több vizet igényel. Ugyanez igaz azokra, akik sok kávét vagy egyéb koffeintartalmú italt fogyasztanak, akik aktívabb életet élnek, illetve a terhes nőkre is. 

Itt érdemes azt is megemlíteni, hogy a napi szükségletünk egy részét nem közvetlenül vízből nyerjük, hanem az általunk elfogyasztott élelmiszerekből. Ezek lehetnek gyümölcsök, gyümölcslevek, levesek vagy éppen zöldségek. Egy kiegyensúlyozott étrenddel átlagosan a napi folyadékszükségletünk 20%-át tudjuk bevinni a testünkbe.

Miért jó ez nekünk?

Azt tehát már láttuk, hogy a testünk nagy része vízből áll – de ezen felül számos más fontos szerepe is van az emberi szervezetben. Ha megfelelő mennyiséget iszunk belőle, akkor a testünk sikeresen fenn tudja tartani a benne található folyadékok egyensúlyát, gondoljunk csak a nyálképződésre. De segít abban is, hogy megszabaduljunk a káros salakanyagoktól, hiszen kvázi átmossa a szervezetünket. Emellett képes normális tartományon belül tartani a test hőmérsékletét, jó hatással van az ízületekre és az érzékeny szövetekre is.

Ha ez még nem lenne elég, a fogyáshoz is hozzájárulhat, mivel elősegíti a fizikai aktivitás sikerét, segíti az emésztést és a székrekedést is megelőzi. Végül, de nem utolsó sorban pedig több létfontosságú tápanyag és egyes vitaminok felszívódását is elősegíti.

A víz és a vitaminok kölcsönhatása

A vitaminokat alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk: a vízben, illetve a zsírban oldódóakra. Ahogyan az elnevezésük is mutatja, a két típus különböző közegekben képes feloldódni, azaz hasznosodni, felszívódni. 

Térjünk is rá arra, ami most számunkra fontos: a vízben oldódó vitaminokra! Ezek között találhatjuk a B-vitaminokat, illetve a C-, H- és P-vitaminokat.  Amit különösen fontos ezek kapcsán tudni, az az, hogy csak pár napig képesek elraktározódni a szervezetben, így a rendszeres pótlásuk kiemelten fontos. Nem kell félnünk attól hogy túladagoljuk őket, hiszen a kellő mennyiséget a sejtjeink, szerveink felhasználják, a felesleg pedig a vizeletünkkel távozik. 

Ahhoz azonban, hogy a fent említett módon hasznosulni tudjanak ezek a szervezet számára elengedhetetlen tápanyagok, muszáj vizet fogyasztanunk, mégpedig rendszeresen és elegendőt. A víz ugyanis segíti az élelmiszerek lebontását, a vitaminok, ásványi anyagok és minden más tapanyag feloldását az ételekből. Miután pedig „kinyerte” a szükséges tápanyagokat, azokat el is juttatja a szervezet többi részébe, hogy ott hasznosulhassanak. 

Itt még említést kell tennünk a vitaminok fontosságáról. A C-vitamin például antioxidáns hatásáról ismert, illetve arról, hogy képes megerősíteni az immunrendszert. A B-vitaminok számos folyamatért felelősek az emberi testben, az anyagcsere-folyamatoktól az ideg- és izomműködésig. A H-vitaminnak az egészséges bőr megtartásában és a megfelelő léptékű testi fejlődésben van szerepe, míg a P-vitamin a szívbetegségek kockázatát csökkenti.

Ha tehát nem fogyasztunk elegendő vizet, akkor félig-meddig hiába fogyasztjuk el a létfontosságú vitaminokat – akár élelmiszerekkel, akár étrend-kiegészítőkkel –, hiszen nem fognak tudni hasznosulni a szervezetünkben. Így összességében azt láthatjuk, hogy a vízivás hangsúlyozása nem valamiféle modern hóbort, hanem az egészségünk záloga – ne vegyük tehát félvállról!

Hirdetés
Hirdetés