Azt mondják, Miskolcon és Ózdon nincs hálapénz

MTI

2016.10.30. 16:33

Azt mondják, Miskolcon és Ózdon nincs hálapénz
A kép illusztráció

A Jobbik indította a felmérést.

Hirdetés

 A Jobbik szerint záros határidőn belül le kell számolni a hálapénz jelenlegi rendszerével, ennek érdekében pedig béremelésre és a finanszírozás javítására van szükség az egészségügyben. Lukács László, a Jobbik frakcióvezető-helyettese vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a párt megkérdezte a 106 magyarországi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény vezetőjétől, hogy engedélyezik-e dolgozóiknak az ellátás utáni hálapénz elfogadását.

Az intézmények mintegy 80 százaléka válaszolt, és csak elenyésző kisebbségükben - például Miskolcon, Ózdon vagy Veresegyházán - nem lehet hálapénzt elfogadni - ismertette az eddigi eredményeket.

 A frakcióvezető-helyettes közölte, a megkérdezett intézmények felkerülnek majd egy "hálapénztérképre", amelyen tisztán látszódni fog, hogy hol fogadnak el hálapénzt és hol szabadultak meg tőle.

A kórházigazgatón múlik?

Lukács László úgy fogalmazott, a hálapénzre vonatkozó jelenlegi szabályozás egy "szoftkorrupt rendszer". Ugyanis ha valaki az ellátás előtt kéri, az büntető törvénykönyve ütközik, de van legális része is, amikor az ellátás után adják és fogadják el. Utóbbira viszont csak akkor van lehetőség, ha az intézményvezető ezt engedélyezi – tette hozzá.

Kiemelte, határidőt kell szabni a rendszert átalakítására, ennek feltétele az egészségügyi dolgozók jelenlegi bérének kétszeresére, háromszorosára emelése, valamint az egészségügyi intézmények konszolidációja, a finanszírozási helyzet javítása. Hozzátette, a Jobbik által indított a "valódi nemzeti konzultációban" részt vevő 4,2 millió háztartásban élőnek is lehetősége van elmondani a véleményét a hálapénzről.

MiskolcÓzdhálapénz

Szóljon hozzá!

Hirdetés