80 százalékkal több családi ház épülhet

civishir.hu

2019.04.08. 09:08

80 százalékkal több családi ház épülhet

Jelentősen nőtt a lakásépítési kedv.

Hirdetés

Az év első két hónapjában 2 110 lakásépítési engedélyt adtak ki, ez 15 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A családi házakra kiadott engedélyek száma pedig egy év alatt közel 80 százalékkal nőtt. Április elején az ingatlan.com elemzése szerint az új lakások és családi házak átlagos négyzetméterára Budapesten 825 ezer forint volt, ez 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben az új lakások és családi házak esetében a négyzetméterár 552 ezer forintnál járt, ez 37 százalékos növekedést jelent.

Győrben pedig 18 százalékkal 437 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

A lakáspiac a következő időszakban is élénk marad, a lakásépítési kedv ugyanis erőteljes növekedést mutat. A hivatalos adatok szerint az év első két hónapjában 2110 lakásépítési engedélyt adtak ki a hatóságok, ez 15 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben és 2015 óta messze a legmagasabb szint - áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amelyből kiderül az is, hogy a nagyvárosokban április elején hol tartott az új családi házak és lakások átlagos négyzetméterára.

80 százalékkal több családi ház épülhet

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kiemelte: “Az év első hónapjaiban rendszerint alacsony a lakásépítési engedélyek száma, ha viszont tartós marad az év elején látható fokozott aktivitás, akkor az év későbbi hónapjaiban további jelentős növekedés várható. Hozzátette, az idén kiadott több mint 2 ezer lakásépítési engedély 2015 első két hónapjához képest triplázást jelent.

– Az idei növekedés elsősorban a családi házaknak köszönhető: összesen 1 560 darab engedélyt kértek ezekre, ami 78 százalékos emelkedésnek felel meg. Az ingatlan.com szakembere azt mondta, hogy 2019-ben számos sok új lakást magában foglaló nagy társasház-fejlesztés fejeződik be, és a következő időszakban inkább a kisebb (4-6 lakásos) társasházak építése mellett a sor-, iker- és családi házak építése lesz a főszerepben a piacon. – Ennek az előjeleit láthatjuk az idei adatokból, amelyek szerint kiugró a családiház-építési kedv – mondta Balogh László. Azt azonban hozzáfűzte, hogy nem minden lakásépítési engedélyből lesz végleges lakás.

Balogh László a lakáspiacon várható trendekről szólva azt mondta, az idei év második felében az állami lakástámogatási rendszer – a családi otthonteremtési kedvezmény – kibővítése miatt komoly kereslet várható és a lakásépítési kedv is fokozott maradhat, de pontos – számszerű – előrejelzést egyelőre nehéz mondani.
ingatlanpiac

Szóljon hozzá!

Hirdetés