Több pénz kell a nagy tiszai tározóra

borsodihir.hu

2019.04.04. 11:55

Több pénz kell a nagy tiszai tározóra
A tiszai áradások ellen védekeznének (Fotó: Pixabay)

Több mint 100 ezer ember védelmét szolgálná.

Hirdetés

A korábbi bruttó 27,2 milliárd helyett 35,8 milliárd forint támogatási összeggel tervezik annak a felső-tiszai árvízvédelmi rendszernek a kiépítését, amely mintegy 132 ezer ember érdekét szolgálhatja a térségben – derül ki egy április 3-i kormányhatározatból. Mint a Magyar Közlönyben olvasható, a kormány jóváhagyta a vízügy beruházásában megvalósítandó nagyprojektet, a támogatási összeg jóváhagyására irányuló kérelem benyújtása az Európai Bizottsághoz az innovációért és technológiáért felelős miniszter feladata lesz szeptember végi határidővel.

Teljes egészében európai uniós beruházásban építenék meg a 45 millió köbméter térfogatú, 2,6 méter átlagos vízmélységű Tisza-Túr tározót, amely a terület védelmét szolgálná az Ukrajna felőli árhullámok ellen.

2000 tavaszán a jelentős csapadék és a felmelegedéssel együtt járó hóolvadás következtében a Tiszán és valamennyi mellékfolyóján jelentős áradás indult meg. 350 kilométeren rekordot döntött a vízállás, s nem csak a magasság, a tartósság is rendkívüli volt.
2006-ban szintén a vízgyűjtő területeken leesett irdatlan mennyiségű hó hirtelen olvadása miatt egyszerre áradt a Tisza és a Duna, előbbi legmagasabb árvízi vízszintjét ekkor mérték, Szegeden 1009 centiméteren tetőzött az ár.

RaL

TiszaárvízberuházásTúr

Szóljon hozzá!

Hirdetés