Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sok-sok magyar örülne az eurónak. És Ön?

| 2019. 06. 07. | 20:29:00
Tíz éven belül jöhet. Állítólag.
Sok-sok magyar örülne az eurónak. És Ön?
Hirdetés
Hirdetés

A valutaövezeten kívüli európai uniós tagállamok lakosságának többsége üdvözölné az euró bevezetését, és a csatlakozás támogatottsága ezek közül is Magyarországon a legerősebb – ismertették a legfrissebb uniós közvélemény-kutatás (Eurobarometer) eredményét pénteken Brüsszelben. A felmérés szerint az érintett hét országban átlagosan 55 százalék pártolná a mielőbbi, 42 százalék pedig a minél későbbi csatlakozást. Magyarországon a megkérdezettek 66 százaléka támogatja a közös fizetőeszköz bevezetését, amelynek várható idejét a legtöbben (44 százalék) tíz éven belül valószínűsítik. Romániában előbbi adat 61 százalék, Horvátországban 49 százalék.

Átlagosan 56 százalék véli úgy, hogy az egységes valuta kedvező hatást fejtett ki azokban az országokban, amelyek már áttértek a használatára. Ennek az aránya is Magyarországon a legmagasabb, mintegy 70 százalék.

A válaszadók közel fele (átlagosan 45 százalék, Magyarországon 56 százalék) szerint az euró bevezetése kedvező következményekkel járna a hazája számára, s az 50 százalékhoz közelít (átlagosan 47, Magyarországon 59) azok aránya, akik szerint a csatlakozás pozitívan hatna saját életükre.

Egy tavaly szeptemberi közvélemény-kutatás szerint az euróövezet országaiban rekordmagas, 75 százalékos a közös valuta támogatottsága.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés