A kénsavüzem miatt főhet Bige feje

borsodihir.hu

2019.07.11. 12:24

A kénsavüzem miatt főhet Bige feje
A szolnoki gyár több üzemre tagolódik, kénsavat, műtrágyát és kriolitot is előállítanak (Fotó: Bigeholding.hu)

A e vonatkozásban kért azonnali jogvédelmet elutasították Debrecenben.

Hirdetés

A múlt hét elején ugyan azonnali jogvédelmet kapott a Bige Holding Kft. az általa működtetett szolnoki gyárra, de az azon belüli kénsavüzemmel összefüggően a bíróság július 9-én elutasította Bigéék ugyancsak azonnali jogvédelmet célzó felperesi keresetét.

Ahhoz, hogy ezt megértsük, tudni kell: a szolnoki gyár négy üzemében kénsavgyártás, műtrágyagyártás és kriolitgyártás is zajlik.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy májusi határozatában a gyár egészében megtiltotta a veszélyes tevékenységnek minősülő munkát. Ezt a végzést Bige László több okból jogsértőnek tartja, ezért elsődlegesen annak megsemmisítését kezdeményezte az illetékes Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, egyben azonnali jogvédelmet kért és kapott termelés folytatása érdekében.

Az azonnali jogvédelem jogintézménye azt a célt szolgálja, hogy a jogerős ítélet megszületéséig ne teremtődjön visszafordíthatatlan helyzet. Vagyis ne fordulhasson elő az, hogy az eljárás végén kiderül, a katasztrófavédelem tiltása jogszerűtlen, ám a gyár közben tönkremegy. 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ugyanakkor egy másik szálon is fellépett Bigével szemben, méghozzá a szolnoki gyárban található kénsvüzem működtetésének felfüggesztetésével. Ezt azzal indokolták, hogy a kénégető kemence palástja repedt, amit javíttatni kell, majd azt jóváhagyatni az iparbiztonsági hatósággal. Addig a gyáron belüli kénsavgyártás kell. Ez Bigének különösen fájó lehet, hiszen a honlapjukon azt olvasni, az országban ez az egyetlen ilyen üzem, az üzletág értékesítési árbevételének 60 százaléka export, 8-9 országba szállítanak rendszeresen. 

Bige László ezt a katasztrófavédelmi határozatot jogszerűségi vizsgálat alá vetné, amiben szintén a debreceni bíróság fog dönteni. A tulajdonos szerette volna elérni, hogy a kénsavüzem se álljon, ezért ebben az esetben is azonnal jogvédelmet kért, ám a kereset ezen részét a bírói tanács július 9-én elutasította. A végzés ellen a kézbesítéstől számított 8 napon belül fellebbezésnek van helye, amelyről a Fővárosi Törvényszék dönt.

A Szolnok megyei katasztrófavédelem kontra Bige László jogvitában – az ítélkezési szünetre tekintettel – várhatóan szeptember második felében tartják az első tárgyalást a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon.
bíróságSzolnokDebrecenBige LászlóBige Holding

Szóljon hozzá!

Hirdetés