Az építőiparban ismét nőtt a feketefoglalkoztatás aránya

borsodihir.hu

2019.10.18. 10:59

Az építőiparban ismét nőtt a feketefoglalkoztatás aránya
A kép illusztráció.

A vendéglátásban a dolgozók 13 százalékát nem jelentik be.

Hirdetés

Az elmúlt években a munkáltatói járulékterhek folyamatos csökkenése nemhogy visszavetette volna a feketefoglalkoztatás, a meghatározó gazdasági ágazatokban még nőtt is a bejelentés nélküli foglalkoztatás aránya – írja a Népszava

A Pénzügyminisztérium foglalkoztatásfelügyleti főosztályának az idei első félév munkaügyi ellenőrzéseinek eredményeit összefoglaló jelentése szerint az építőiparban minden harmadik dolgozó bejelentés nélkül dolgozik.

Tavaly január 1. és június 30. között még 41 ezer, az idei első félévben már csak alig több mint 37 ezer dolgozó foglalkoztatását ellenőrizték. Pedig a jelentésekből évről évre kiderül, hogy minden második dolgozót valamilyen munkaügyi jogsértés ér, és ezek közül a leggyakoribb a feketefoglalkoztatás. Ez utóbbi most a vizsgált munkavállalók csaknem 14 százalékát érintette, miközben tavaly még 11,5 százalék volt az arány. Az idei egyébként az elmúlt 9 évben tapasztalt legmagasabb arány. A jelentés szerint a bejelentés nélküli foglalkoztatás esetében a jogsértések jelentős hányadát tudatosan, csalási és adóelkerülési szándékkal követik el. A cél a versenyelőny, valamint az extraprofit elérése.

A jelentés szerint minden harmadik feketén foglalkoztatott munkavállaló az építőiparban dolgozik. A kereskedelemben az összes feketén foglalkoztatott 8 százaléka dolgozik, az ágazaton belül 8-ról 10 százalékra emelkedett a be nem jelentett dolgozók aránya. Ez 2011 óta a legmagasabb arány a kereskedelem területén. A vendéglátásban a dolgozók 13 százalékát nem jelentik be.
építőiparfeketemunka

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés