Hirdetés
Hirdetés

Így nem nehéz a személyi jövedelemadó kiszámítása

| 2019. 12. 13. | 16:23:00
Ingyenesen letölthető.
Így nem nehéz a személyi jövedelemadó kiszámítása
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szeretne pontos adatokat kapni arra vonatkozólag, hogy az adóelőleg megállapítás során bevétele hány százalékáig vehető figyelembe? Ön költségtérítésben részesül, vagy bevétele részben önálló tevékenységből származik és tudni akarja, hogy az beletartozik-e az adóelőleg-alapba?
Vannak olyan weboldalak (mint például az excelmester.hu), ahol gyakorlatilag tálcán kínálják a megoldást az ilyen kérdésekre.

A weboldalról ingyenesen letölthető személyi jövedelemadó kalkulátor használata javallott mind az önálló tevékenységet végző magánszemélyek mind a munkaadók számára, amennyiben az adóbevallást nem a NAV hanem a vállalkozás állítja össze.

Ajánlott a használata abban az esetben is, ha magánszemélyként, önállóan szeretné elkészíteni adóbevallását illetőleg, ha bár a NAV szolgáltatását veszi igénybe, de kíváncsi, hogy mennyi visszatérítésre számíthat befizetései után.

Három ok, amiért hasznos a személyi jövedelemadó kalkulátor

Az innen, díjmentesen letölthető bérkalkulátor egyik legfőbb előnye a gyorsasága, a másik a pontossága, a harmadik pedig az egyszerűsége. Lehet, hogy akadnak emberek, akiknek a szépség a fontos, ám aki pénzügyekkel foglalkozik, vagy egyszerűen pár pillanat alatt akar megbízható információhoz jutni, aligha a csillogó felszín a fontos.

A személyi jövedelemadó kalkulátor gyakorlatilag egy bérkalkulátor, ami a jelenleg, 2019-ben hatályos értékekkel számolja ki a felhasználó által megadott bérösszegből többek között a személyi jövedelemadó összegét.

Mivel a kalkulátor a munkáltatói költséget is kiszámolja, ezért munkaadók számára is használható segédeszköz, mert tökéletesen pontosan mutatja meg, hogy adott nettó vagy bruttó munkabér mekkora költségként jelentkezik a munkaadónál.

Azáltal, hogy egy összetett Excel táblázat a személyi jövedelmadó- és bérkalkulátor, a gyorsasága és pontossága is garantált. A jelenleg hatályos 15%-os szja kiszámítása elemi matematika – ám ez a kalkulátor messze többet ér, mintha simán számológéppel kiszámolná valaki, hogy például 300 000 forint bruttó bérből mennyi szja kerül levonásra (45 000 Ft).

Miként épül fel a személyi jövedelemadó kalkulátor?

A táblázat példaadatokkal van feltöltve, hogy rögtön látszódjon, mi hova kerül. Ebből rögtön kiderül, hogy 240 000 Ft bruttó bér most, 2019-ben a munkáltatónak összesen 285 600 Ft-os kiadást jelent, amiből az állam összesen 126 000 Ft-ot kap, míg a munkavállaló 159 600 Ft nettó bérhez jut így.

A kalkulátort létrehozták, akkor az összes hatályos járulékot és adóalapot csökkentő tényezőt figyelembe vették, hogy egy teljes bérkalkulátor jöjjön létre, ami alkalmas a személyi jövedelemadó kiszámítására is:

  • a munkavállalói oldalon elsősorban a bruttó bért veszi alapul és ez alapján számol az adóalapot csökkentő tételekkel és adja ki a 15% személyi jövedelemadót forintosított tételként.
  • a munkaadói oldalról a munkaadói terheket mutatja meg, beleértve például a szociális hozzájárulást (szocho) is.
  • sőt az állami oldallal is számolva, megmutatva az összes állami egyenleget.
Hirdetés
Hirdetés