Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A katás vállalkozóknak tényleg nem lesz nyugdíjuk?

| 2020. 01. 31. | 13:49:00
Nagyon fontos az öngondoskodás.
A katás vállalkozóknak tényleg nem lesz nyugdíjuk?
Hirdetés
Hirdetés

Sokat hallunk mostanában a kata adózást érintő különböző módosítási tervekről. Ezzel kapcsolatban pedig felmerülhet a kérdés: vajon lesz a katás vállalkozóknak elegendő nyugdíja 20-30 év múlva?

50 ezer vagy 75 ezer forint?

A nyugdíj miatti félelem elsősorban azért merülhet fel, mert a 350 ezer katás vállalkozóból mindössze 13 ezren fizetik a magasabb kata összeget, vagyis csupán ők lesznek jogosultak magasabb nyugdíjra. A többiek mind az alacsonyabb katát választották, mely azonban a minimálbér nettó összegénél is kevesebb bevételnek felel meg. Ez pedig egy nagyon csekély összegű majdani nyugdíjat feltételez.

Mennyi a katások “fizetése”?

A katás vállalkozók esetében az állam nem a tényleges, havi bevételüket veszi alapul a nyugdíj számításakor, hanem attól függően, hogy 50 vagy 75 ezer forintos katát fizet valaki, egy fix tb-ellátási alapösszeggel rendelkezik.

Ez az ellátási alap azok esetében, akik “csupán” 50 ezer forint katát fizetnek bruttó 98 100 forint, ami jóval alacsonyabb, mint a bruttó minimálbér. Azonban akik 75 ezer forintos kata összeget fizetnek havonta, ez a tb-ellátási alap bruttó 164 ezer forint, ami viszont már magasabb, mint a jelenlegi  bruttó minimálbér. De megéri-e a magasabb összegű katát fizetni, vagy érdemesebb inkább ezt a 25 ezer forintot egy nyugdíjcélú megtakarításba helyezni?

Számottevő nagyságú lehet a megtakarításunk

Kijelenthetjük: sokkal inkább a saját nevünkre szóló nyugdíj-megtakarítási számlán érdemes gyűjtenünk ezt a havi 25 ezer forintot, mint befizetni az állam javára. Ha ugyanis havi szinten félretesszük ezt a 25 ezer forintot, akkor 10 év alatt 3 millió forintot tudunk összegyűjteni, 20 év alatt pedig ennek a dupláját, 6 millió forintot. Ezt az összeget pedig a megtakarításunk után kapott kamatok tovább növelik.

Tegyük fel, hogy 20 évünk van hátra nyugdíjig, és továbbra is katás vállalkozóként dolgozunk. Ekkor a havi 25 ezer forintunkból összegyűlt 6 millió forint mellé egy minimálisan elvárható 3-4 százalékos hozammal a befektetésünk egy majdnem ugyanekkora összeggel, közel 5 millió forinttal növeli a számlánkon összegyűjtött pénzünket.

Így már közel 11 millió forintunk lesz a nyugdíjas éveinkre. Ha még 20 évig élünk a nyugdíjba vonulásunk után, akkor ez az összeg havi 50 ezer forintos pluszt jelent az állami nyugdíjon felül. Ekkora összeggel biztosan nem emelkedne az államtól kapott nyugdíjunk. Ha pedig szeretnénk élni az állam által nyújtott támogatási lehetőséggel is, akkor még tovább növelhetjük ezt a megtakarítási összeget. Katás vállalkozóként ezt nyugdíjbiztosítással tudjuk megtenni.

Miért jó a nyugdíjbiztosítás egy katásnak?

A nyugdíjcélú megtakarítások után járó 20%-os állami támogatást csak abban az esetben tudjuk kihasználni, ha rendelkezünk SZJA befizetéssel. Mivel azonban a katás vállalkozók nem fizetnek SZJA-t, egy törvényi (teljesen legális) kiskapu miatt csak nyugdíjbiztosítás indításakor tudják kihasználni ezt a kedvezményt.

Ez ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a szerződő és a biztosított személye eltérjen. A szerződő fél ebben az esetben a katás vállalkozó házastársa vagy közeli rokona lesz, akinek van bejelentett munkaviszonya, vagyis fizet SZJA-t, míg a kedvezményezett, azaz a biztosított maga a katás vállalkozó.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés