Hirdetés
Hirdetés

Hogyan csökkentsük kiadásainkat okosan?

| 2020. 01. 23. | 19:15:00
Egy hitelkiváltással sok-sok kamattól szabadulhatsz.
Hogyan csökkentsük kiadásainkat okosan?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minél több a bevétele valakinek, annál több lesz a kiadása is, és nem feltétlen gondol a megtakarításra, vagy a kiadás csökkentésre, annak ellenére, hogy lenne miből lefaragni. Kiadást csökkenteni egyáltalán nem olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik, hiszen ez számos lemondással járhat. Cikkünkben segítünk, hogyan tudod könnyen pénzügyi tudatosságra bírni magad!

Reális megtakarítási célkitűzések

Tűzz ki egy reális célt, így nem kerülsz fókuszpont tévesztésbe, hatékonyan haladsz a célod felé és erősebb lesz a motiváció a spórolásra, ha látod mire teszel félre. Fontos, hogy ez valamilyen jó cél legyen, mert ha rossz célra helyezed a figyelmedet, akkor rossz alapokra fogsz építkezni és könnyen válik a cél csupán álommá. A cél meghatározásánál érdemes figyelembe venni a lehetőség – idő – célorinteció hármasát, azaz a LICO elméletet. Ezek együttes vizsgálatával valódi, és elérhető célt tudsz meghatározni.

Vásárlási szokások módosítása

Vásárlás előtt tájékozódj! Ugyanazokat, vagy legalább nagyon hasonló termékeket már széles körben meg lehet vásárolni. Minden üzlet más kedvezményekkel kecsegtet, melyeket egy gyors keresés során pillanatok alatt kideríthetsz az interneten. Lehet, hogy egyszerre keveset spórolsz így, de ha ezt heti rendszerességgel teszed, a sok kicsiből összejöhet egy nagyobb összeg. Emellett írj listát mielőtt boltba indulsz, ha halvány elképzelésekkel (és éhesen) mész be az üzletbe, abból semmi jó nem fog kisülni, legalábbis a pénztárcád számára. Óvakodj az impulzív vásárlástól!

Pénzmozgásaink nyomonkövetése

Manapság sokkal egyszerűbb követni a pénzmozgásainkat, mint évekkel ezelőtt, hiszen számos telefonos applikáció segít ebben. De remek eszköz lehet a költségszámításra egy Excel táblázat is, mely a megfelelő képletekkel mutatja meg, hogy hol tart a havi költségvetésed. A legjobb, ha minden pénzköltés után felírod, hogy mennyiért vásároltál, de az se gond, ha időnként összesíted a pénzmozgásaidat. Lényeg, hogy legyél aprólékos, párszáz forintos tételeken is könnyű elcsúszni, például, ha mindennap kávézol ötszáz forintért az havi szinten akár tízezer forint eltérés is lehet, ha nem veszed bele a kiadások listájába.

Biztosítói, szolgáltatói ajánlatok évenkénti áttekintése

Érdemes évente átnézni a biztosításaidat. A világ változik, vele együtt a pénzpiac is. Lehet, hogy tavaly még nem volt lehetőséged kedvezőbb konstrukcióra váltani, idén azonban már van. Okos döntés, ha tájékozódsz főként a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást, vagy a lakásbiztosítást tekintve. Éves szinten több tízezer forintot is spórolhatsz egy-egy okos döntéssel. Szerencsére az interneten már számos weboldal van a segítségedre az információ szerzésben, de bátran keress fel egy hivatásos pénzügyi tanácsadót is, akinek nagyobb a rálátása a megfelelő adatokra, mint neked, és ha elmondod neki a céljaidat, akkor segít megtalálni a legjobb megoldást.

Háztartáson belüli kiadások csökkentése

Észre sem vesszük, hogy olyan apró dolgok, mint például a villany lekapcsolása mennyi energiát és pénzt elvisznek. Érdemes a mosógépet, hűtőt kicserélni egy energiatakarékosabbra (A+, A++), vagy ha elromlik valami, akkor mérlegelni, hogy a szerelő vagy az új vásárlása éri meg jobban. De az is hatalmas segítség a környezetünknek is és a pénztárcánknak is, ha a villanyégőket energiatakarékos izzókra cseréljük. Ne folyassuk értelmetlenül a vizet, és ne vegyük fel a fűtést maximumra azért, mert kint kicsit hűvösebb van, inkább vegyünk fel egy pulóvert, vagy tegyünk magunkra egy plédet.

Személyi kölcsön, mint megtakarítás

Meglepő, de olykor előrébb juthatsz egy jó személyi hitelkonstrukcióval, mint azt gondolnád. Egy személyi kölcsönnel összesítheted a már meglévő hiteleidet. A különböző hiteleidet összefoghatod egy adósságba. Ha jól gondolkodsz, akkor egy hitelkiváltással sok-sok kamattól szabadulhatsz meg és újra kalibrálhatod az esetleg változó kamatozású hiteledet, és lecserélheted egy fix kamatozásúra. Érdemes körbejárni a lehetőséget, amennyiben legalább két különböző hitelekkel rendelkezel.

Hirdetés
Hirdetés