MNB: a moratórium lejárta után nem emelkedhet a törlesztőrészlet

borsodihir.hu

2020.03.23. 16:20

MNB: a moratórium lejárta után nem emelkedhet a törlesztőrészlet

A fizetési haladék egy elővigyázatossági intézkedés.

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank olyan megoldásokat vár el a pénzügyi intézményektől, amelyekkel a fizetési haladék után – az elhalasztott törlesztések miatt – nem emelkedik az adósok törlesztőrészlete az eredetihez viszonyítva – közölte a jegybank március 21-én.

Ez az adósok többségénél olyan futamidő-hosszabbítást jelent, ami biztosítja, hogy a havi terhek az eredeti szinten maradjanak, vagy az alá csússzanak, hogy megfizetésük várhatóan ne okozzon majd nehézségeket az ügyfeleknek.

A jegybank közleményében emlékeztet arra, hogy a kormány az MNB javaslatával összhangban törlesztési moratóriumot írt elő az év végéig a vállalatok és a háztartások hiteleire. A döntés havi 400 milliárd forint – az év végéig összesen 3 600 milliárd forint – törlesztési teher halasztását jelenti, amelyből a tőketörlesztés mintegy 3 150 milliárd forintot, míg a kamatok és díjak közel 450 milliárd forintot tesznek ki.

Az ügyfelek fizetési kötelezettségeit nem engedték el, a moratórium, azaz a fizetési haladék egy elővigyázatossági intézkedés, melynek célja, hogy az átmeneti likviditási nehézségek ne eredményezzenek tartós és elmélyülő gazdasági problémákat.

A fizetési haladék lejárta után az adósoknak teljesíteniük kell az elmaradt törlesztéseket.
MNBtörlesztés

Szóljon hozzá!

Hirdetés