A fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan nézi az árak alakulását

borsodihir.hu/MTI

2020.03.20. 18:25

A fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan nézi az árak alakulását

A koronavírus miatti megtévesztéseket is büntetik.

Hirdetés

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ismételten felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy a szervezet kizárólag élelmiszerbiztonsági és -minőségi kérdésekben illetékes.

Ezért kérik, a hivatal zöld számát csak élelmiszerlánc-biztonsági bejelentésekkel kapcsolatban vegyék igénybe, az esetleges árdrágulásokkal kapcsolatos kérdések a fogyasztóvédelem hatáskörébe tartoznak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára pár nappal ezelőtt közölte: a fogyasztóvédelem az elrendelt veszélyhelyzettől függetlenül is hetek óta kiemelten ellenőrzi elsősorban a tartós élelmiszerek, fertőtlenítőszerek és háztartási papíráruk ártörténetét és árképzési gyakorlatát a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, megtévesztő tájékoztatások kiszűrése érdekében. Keszthelyi Nikoletta hozzátette, a koronavírus miatti megtévesztéseket is büntetik.

Kiért arra, hogy sokkal hatékonyabb munkát tudnak végezni, ha azok a vásárlók, akiket vérelem ér, megkeresik a fogyasztóvédelem megfelelő szervezetét.

Elmondta, tavaly több mint 10 ezer üzletet és 2 400 webáruházat ellenőriztek, ami 650 ezer termék árának ellenőrzését jelentette, a kifogásolási arány 3 százalékos volt. Tavaly, a vámhatósággal együttműködve, 340 ezer veszélyes terméket állítottak meg a határon, ebből is 166 ezret megsemmisítettek. Továbbra is kiemelten kezelik a termékbiztonságot, tavaly óta 1 500 termékfajtát vizsgáltak be, ebből 630 fajta kockázatos volt, 140 esetben a vásárlóktól is vissza kellett hívni a termékeket.

A fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei folyamatosan dolgoznak a magyar családok védelme, a jogkövető vállalkozások érdekében.
fogyasztóvédelemNébihkoronavírus

Szóljon hozzá!

Hirdetés