Matolcsy György bejelentette az MNB lépéseit

MTI

2020.04.07. 15:01

Matolcsy György bejelentette az MNB lépéseit
Az MNB elnöke

Növekedési hitelprogram újabb 1000 milliárdért.

Hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa összesen 3000 milliárd forint új forrást biztosít a pénzügyi rendszer védelmére, ez az idei várható GDP 6 százaléka – jelentette be Matolcsy György jegybankelnök április 7-én Budapesten.

Elmondta, hogy a pénzügyi stabilitás érdekében több intézkedésről is döntöttek. Az MNB visszahozza a növekedési hitelprogramot, NHP Hajrá néven, amelyhez 1000 milliárd forint új forrást rendelnek, és ideteszik a meglévő NHP Fix keretei között működő 500 milliárd forintos forrást. Matolcsy György ismertette, hogy a bankoknak plusz 4 százalékos kamattámogatást biztosítanak, nullára csökkentik a bankok kötelező tartalékát, ezzel 250 milliárd forint likviditás szabadul fel. Hozzátette, a bankoknak kéthetes hitelelbírálási időt írnak elő.  A Növekedési Kötvényprogram fejlesztéséről is beszélt a jegybankelnök, 10 helyett 20 év lesz a futamidő és az MNB részvétele 20 helyett 50 milliárd forint lehet egy-egy kibocsátásban.

A jegybanki alapkamat, nem változott 0,90 százalék maradt, ahogy nem változott az O/N jegybanki betét kamata sem, mínusz 0,05 százalék maradt. Nagy Márton, az MNB alelnöke a monetáris tanács döntéseit ismertető online sajtótájékoztatón elmondta, a tanács szimmetrikussá tette a kamatfolyosót, az alapkamatot és az egynapos betétet változatlanul hagyták, de a kamatfolyosó 190 bázispontra szélesedett. Az egyhetes betéti eszköz kamata – 0,9 százalék – egyelőre nem változik, de a kamatfolyosón belül el lehet téríteni az alapkamattól.
MNBMatolcsy Györgykoronavírus

Szóljon hozzá!

Hirdetés