Milyen felvásárlási láz?

Borsodihir.hu

2020.04.07. 15:26

Milyen felvásárlási láz?
A forgalomingadozáshoz részlegesen hozzájárul az életkor szerinti sávos bevásárlás (Fotó: Freepik)

Harminc százalékos esés egyik hétről a másikra.

Hirdetés

Március 23-29. között a hiper-, szupermarketek és drogériák a „járványkamra” feltöltése után a normálishoz közelítő kiskereskedelmi forgalmat tapasztaltak; az előző évi azonos időszakhoz képest csupán 4 százalékos növekedést mértek az élelmiszerek és vegyi áruk forgalmában. Viszonyításul, a 12. heti eredményekhez képest 30 százalékot meghaladó csökkenés következett be egyik hétről a másikra – közölte Kurucz Péter, a Nielsen piackutató kereskedői kapcsolatok igazgatója. 

Tájékoztatásából kiderül, a slágerkategóriák közül a vegyi áruk iránti kereslet mutat továbbra is kimagasló teljesítményt a vizsgált 13. hét adatai alapján, így a háztartási fertőtlenítő megháromszorozta forgalmát, de a vitaminokból is két és félszer több fogyott az átlagnál március 23-29. között az előző év azonos időszakához képest. A készletfelhalmozás eredményeként konszolidálódik viszont bizonyos tartós élelmiszerek, úgymint száraztészta, étolaj forgalma. 

A trendből az rajzolódik ki, hogy a kezdeti pánikot és a készlethiány miatti félelmeket felváltotta a megfontolt bevásárlás.

A forgalomingadozáshoz részlegesen hozzájárul az életkor szerinti sávos bevásárlási lehetőség március 27-ei bevezetése (a 65 év felettiek 9-12 óra közötti vásárlási lehetősége), illetve az is, hogy egyes kereskedők szűkített nyitva tartással működnek.

– A piaci szereplők több ezer új munkatársat vettek fel az árufolytonosság biztosítása érdekében, egészségvédelmi lépésként több ezer üzletben plexifalat szereltek fel a kasszáknál. Ezen pluszköltségek mellett az online szolgáltatások bővítését is napok alatt kényszerültek magas minőségben kivitelezni, ami további járulékos terhelést jelent – emlékeztetett. 

A Nielsen piackutató online kereskedők árait monitorozó árfigyelési szolgáltatása alapján vizsgált, ezer terméket tartalmazó kosarában a 8., a felvásárlási roham előtti és a 14., legutóbbi hét árainak összevetése alapján a piacon különleges, számottevő árváltozás nem történt.
élelmiszervásárláskoronavírus

Szóljon hozzá!

Hirdetés