Nőtt a magyar GDP az első negyedévben

MTI

2020.05.15. 10:08

Nőtt a magyar GDP az első negyedévben
A koronavírus rontotta az eredményeket és a kilátásokat (Fotó: Freepik)

Viszont már érződik a járványhatás.

Hirdetés

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 2,2 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,0 százalékkal nőtt az első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette május 15-én első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág termelésére kedvezőtlenül hatott, de a piaci szolgáltatások és kisebb mértékben az ipar továbbra is a növekedés húzóerejét adta az első negyedév egészét tekintve – tették hozzá. Az előző negyedévhez mérten 0,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék volumene. 

Az idei nyers adat 2016 vége óta a legalacsonyabb, igaz a tavalyi bázis hosszú évek óta a legmagasabb volt, és már a harmadik negyedéve mutatta ugyanazt az 5,3 százalékos növekedést.

A Magyar Nemzeti Bank idén februárban azt közölte, hogy a magyar GDP 2020-ban 3,7, majd 2021-ben és 2022-ben egyaránt 3,5 százalékos ütemben bővülhet.
MagyarországGDP

Szóljon hozzá!

Hirdetés