Schanda Tamás: Pusztító hatással van a járvány a munkaerőpiacra

Borsodihir.hu

2020.05.10. 12:52

Schanda Tamás: Pusztító hatással van a járvány a munkaerőpiacra
Schanda Tamás államtitkár az online sajtótájékoztatón

Egy hét alatt majdnem megtízszereződtek az igények.

Hirdetés

Puszító hatással van a hazai munkaerőpiacra a koronavírus-járvány, eddig 163 ezer magyar ember kért munkanélküli segélyt vagy valamilyen jövedelempótló támogatást. A cél az, hogy munkához jussanak, ha nem a piaci szektorban, akkor állami segítséggel – közölte Schanda Tamás az operatív törzs május 10-i sajtótájékoztatóján. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára emlékeztetett, a kormány bértámogatást, adócsökkentést és nulla százalékos hitelt nyújt a munkahelyek megtartása érdekében a vállalkozásoknak, továbbá felfüggesztették azok hiteltörlesztési kötelezettségét.

Mint mondta, a pénteki zárás szerint 3953 munkáltató 54 ezer dolgozó részére igényelt bértámogatást. A kérelmek egy hét alatt majdnem megtízszereződtek, vagyis – mutatott rá Schanda Tamás – a vállalkozások alkalmas eszköznek tartják a bértámogatást a járvány okozta károk enyhítésére. Az államtitkár azt ígérte, a kormányhivatalok 8 munkanapon belül döntenek az igénylésekről. Ez utóbbiak közül a legtöbb, azaz minden negyedik, Budapestet és Pest megyét érinti, majd Hajdú-Bihar és a Dél-Alföld következik.

Ágazati megoszlásban a kérelmezők 30 százaléka a kereskedelemben, 13,5 százaléka a feldolgozóiparban, 13 százaléka a vendéglátásban, a szálláshely-szolgáltatásban dolgozik.
Az igénylések 60 százaléka mikro-, 26 százaléka kis-, 10 százaléka közepes, 4 százaléka nagyvállalkozáshoz kötődik. A munkavállalók többsége a nagyobb vállalatok munkavállalói közül kerül ki.

A kutatási, fejlesztési és innovációs bértámogatásra 176 kérelem érkezett, ami által 5900 kutató és mérnök esetében járulnak hozzá az adófizetők a munkahelyek megtartásához. Itt is Budapest, Pest és Hajdú-Bihar megyék a sorrend (utóbbi esetében 23 kérelem 150 munkavállalóra).

Hajdú-BiharSchanda Tamáskoronavírusbértámogatás

Szóljon hozzá!

Hirdetés