Hirdetés
Hirdetés

Itthon alig érintette az építőipart a koronavírus

| 2020. 05. 11. | 11:11:00
Az alapanyagok ára viszont durván emelkedett.
Itthon alig érintette az építőipart a koronavírus
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az építőipar teljesítménye 2020. január 1. és május 10. között az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) számításai szerint 3-5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakában mérttől, ez továbbra is jobb arány az Európai Unió országainak 15-20 százalékos elmaradásánál az Európai Építőipari Főszövetség április végi becslése alapján – közölte az ÉVOSZ hétfőn az MTI-vel.

Az ÉVOSZ hetente tekinti át az ágazat helyzetét a koronavírus-járvány körülményei között, a tapasztalatok alapján készít javaslatokat a kormány számára.

A múlt heti ősszegzés szerint a legnagyobb gondot még mindig az új szerződéskötések számának folytatódó csökkenése okozza. Május elején 18-20 százalékkal kisebb rendelésállománnyal rendelkeztek az építőipari vállalkozások a szövetség becslése szerint mint egy éve. A Közbeszerzési Hatóság adatai szerint 2019. január 1. és május 6. között 1489 építési-beruházási célú közbeszerzés volt, 509,8 milliárd forint értékben, 2020 hasonló időszakában viszont csak 999 darab, 498,6 milliárd forint értékben.

Romlik a likviditás

A rendelések csökkenésével arányosan romlik a vállalkozások likviditási helyzete. Az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál egyre nagyobb nehézségeket okoz a teljesítések igazoltatása, a befogadott számlák határidőn túli kifizetése. Ezért a szervezet az államkincstár részéről történő gyorsított számlakifizetéseket, valamint az elvégzett munkák gyorsabb igazolását szorgalmazza - tették hozzá.

Az építőipari cégek 5-8 százalék közötti anyagár-emelkedést tapasztaltak, az import termékeknél ezt meghaladót, a forint gyengülése miatt. Az árfolyam változásából adódó többletköltségek nem férnek bele a szerződésben vállalt árakba, ezért az ÉVOSZ az állami, önkormányzati megrendeléseknél és a támogatott magán létesítményeknél is azt javasolja, hogy az import termékek költségét, számlával igazoltan a beszerzésük időpontjában fennálló árfolyamon számolhassák el.

Arról is beszámoltak, hogy március-áprilisban drasztikusan kevesebb új lakóingatlan kivitelezése kezdődött meg. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kistelepüléseken január 1-jétől igényelhető maximum 5 millió forint nagyságú áfa-visszatérítés lehetőségét a járványhelyzet a mai napig blokkolja.

Az ÉVOSZ szerint az építési vállalkozók is fontosnak tartják, hogy a rozsdaövezetekben megvalósuló laképítéseknél érvényesíthető lesz az 5 százalékos áfa alkalmazása, azonban számukra az is fontos, hogy a kedvezményes forgalmi adózás rendjét minél előbb bevezessék.  

Hirdetés
Hirdetés