Belenyúlnak a magyar sörpiacba Kósa Lajosék

MTI

2020.06.27. 14:59

Belenyúlnak a magyar sörpiacba Kósa Lajosék
A kínálat is színesedne, ha megszavazzák a tervezetet (Fotó: Freepik)

Semmissé válhatnak a kizárólagos szerződések, ami jót tehet a versenynek.

Hirdetés

A Magyarországon forgalmazott ásványvizek, üdítők és sörök piacát igyekszik rendezni az a törvényjavaslat, amelyet a Fidesz-frakció támogatásával nyújtott be a Parlamentnek Kósa Lajos. A Fidesz alelnöke erről június 27-én beszélt egy debreceni sajtótájékoztatón.

– Annyit szeretnénk elérni, hogy Magyarország olyan ország legyen a fogyasztói kínálat szempontjából, mint Németország, Csehország, Szlovákia, vagy éppen Ausztria. Ha van valahol kis kézműves gyártó, az a helyi piacra, vagy az országos piacra el tudjon jutni a termékével – mondta. 

A jogszabállyal azt akarják elérni, hogy a magyar fogyasztónak legyen lehetősége a nagy multik sörén kívül a kisebb gyártók söreit is választani. Kósa Lajos a jelenlegi hazai gyakorlatról azt mondta, a forgalmazókkal és a rendezvényszervezőkkel a nagy gyártók kizárólagossági szerződést kötnek, gyakorlatilag fizetnek azért, hogy a forgalmazók kizárólag csak az ő termékeit árusítsák. Az általa benyújtott módosító javaslat arról szól, hogy kizárólagos szerződést kötni a forgalmazókkal ezentúl tilos, aki ilyet köt, az a szerződés semmis.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: lehetővé tennék azt, hogy a kistermelők, a kézműves terméket előállítók is odaférjenek a magyar piachoz. 

Nem kiszorítani, elüldözni akarom a multikat, csak szeretném azt a helyzetet Magyarországon is megvalósítani, ami más országokban ma már gyakorlat – tette hozzá, megjegyezve: a lépés növelné a kínálatot, erősítené a minőségi versenyt,az árversenyt, ugyanakkor senkit nem fojt meg.

Kósa Lajos a jelenlegi helyzetet illusztrálva azt mondta, Magyarországon a teljes sörpiac évi forgalma 166 milliárd forint, aminek a „három nagy vitte el a 94,5 százalékát, összesen 160 milliárd forintot”. De még a fennmaradó 6 milliárd forint felét is a nagy gyártók által importált brandek szerezték meg.
Kósa Lajos szerint ugyanez a helyzet az üdítőitalok és az ásványvizek piacán is.

A javaslatot támogatta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága, június 29-én lesz a tervezet vitája, és másnap szavaznak róla.
Kósa LajossörOrszággyűlés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés