Minden céges számlát látni fog az adóhatóság

MTI

2020.06.09. 08:16

Minden céges számlát látni fog az adóhatóság
A  gazdálkodók ismeretein van mit frissíteni (Fotó: Freepik)

Jelenteni kell a kibocsátott számlákat az adóhatóságnak júliustól.

Hirdetés

Minden cégek között kibocsátott számlát jelenteni kell az adóhatóságnak július 1-től. Az egyik online számlázó tapasztalatai szerint a legtöbben kivárták a lehető legkésőbbi dátumot, ezért az új rendszer indulásakor nagyon sok, kis összegű számla fog az adóhivatal informatikai rendszerére zúdulni – hívja fel a figyelmet a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A  gazdálkodók ezzel kapcsolatos tájékozottsága korántsem teljes körű, emellett a koronavírus okozta járvány miatt sok vállalkozás a túlélésért küzd. Az adóhatóság ezt felismerve, szeptember 30-ig nem bírságolja a mulasztást, ha a július 1-től újonnan kötelezettek még az első számla kiállítása előtt regisztrálnak az online számla rendszerben, ami sok tízezer kisvállalkozó számára jelenthet segítséget – teszik hozzá.

A gazdaságkutató közleményében rámutat: a magyar gazdaságban hosszabb ideje érezhető a szürke- és a feketegazdaság visszaszorítására, az adóbevételek növelésére, az áfa-adórés (azaz a költségvetésből kieső áfabevétel) csökkentésére irányuló kormányzati szándék. Az online pénztárgépek és az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetése is ennek eszköze volt, emellett 2013. január 1-től a 2 millió, 2015. január 1-től az 1 millió forint feletti áfatartalmú számlákat be kellett jelenteni az adóhatóságnak.

A fehérítési folyamat következő lépése, hogy július 1-től minden cégek között kibocsátott számlát jelenteni kell az adóhatóságnak, 2021. január 1-től pedig már minden számlát látni fog a NAV – írja közleményében a gazdaságkutató.
NAVszámlázás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés