Hirdetés
Hirdetés

Korszakhatárhoz érnek a vállalkozások 2021-ben

| 2020. 11. 29. | 11:20:00
Újabb fegyvertény a feketegazdaság elleni küzdelemben.
Korszakhatárhoz érnek a vállalkozások 2021-ben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Véget vet a papírszámlák korának a legújabb adóügyi fejlesztés; az a vállalkozás pedig, amely a papírszámláról elektronikus számlázásra tér át, számlánként akár hétszáz forintot is spórolhat – mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Ismertette: 2021-ben ez minden vállalkozásnak gyakorlatilag egyetlen kattintással elérhető lesz, hiszen jövőre az adóhivatalba küldött online számlaadatok az erre irányuló jelzés esetén egyben elektronikus számlaként is funkcionálhatnak. 

Az online számla az adótanácsadók kezdeményezésére egy olyan funkcióval bővül jövőre, amely forradalmasíthatja, és jelentősen olcsóbbá teheti a számlázást; az úgynevezett Online Számla 3.0-ban megjelenő új szolgáltatás lényege, hogy a vállalkozó az egyébként is szükséges adatszolgáltatási kötelezettségét a teljes elektronikus számla megküldésével is teljesítheti. A számlabefogadó a számlát innen lekérdezheti és letöltheti.

Ez esetben az adatszolgáltatás az elektronikus számla is egyben, a vállalkozó számlázó programjának mindössze annyi feladata van, hogy ezt az adatküldéskor jelölje. Az adóügyi újítás egyszerű használatát biztosító részletszabályokon jelenleg dolgozik a Pénzügyminisztérium, az erről szóló rendelet még az idén megjelenik – magyarázta az államtitkár. 

Izer Norbert kiemelte, az új fejlesztés véget vethet a papír és pdf számlák korának, hiszen azon túl, hogy ez a lehető legegyszerűbb számlázási mód, időt és pénzt is megtakaríthatnak az elektronikus számlázást választó vállalkozások. Az adótanácsadók számításai szerint – folytatta – számlánként hétszáz forint spórolható meg azzal, hogy a vállalkozásokat az átállás miatt nem terheli a számla papírtömbbe történő kiállításának vagy kinyomtatásának, a postázásnak és az adatrögzítésnek a költsége.

Hirdetés
Hirdetés