Hirdetés
Hirdetés

Átlagosan ennyit takarítanak meg a magyarok havonta

| 2020. 12. 23. | 12:09:00
A forint gyengülése ront a régiós összevetésben.
Átlagosan ennyit takarítanak meg a magyarok havonta
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Régiós összehasonlításban is kiemelkedően nőtt a magyarok megtakarítási kedve, a többség rendszeresen tesz félre, átlagosan 22 ezer 600 forintot havonta – derül ki az egyik legnagyobb hazai lakossági bank által végeztetett felmérésből.

Az összegzés szerint a legtöbben valamilyen váratlan kiadásra spórolnak, de sokan gyűjtenek lakásra, valamint a nyugdíjcélú öngondoskodás szerepe is nagyot nőtt tavalyhoz képest. A kockázatvállalási hajlandóság továbbra is alacsony, a többség inkább a biztonságra törekszik, a legtöbben bankszámlán vagy készpénzben parkoltatják a megtakarításukat. A kockázatkerülés Kelet-Közép-Európában általános jelenség.

A magyarok a legkevésbé elégedettek közt 

A kutatás rámutat: a pénzügyi megtakarítások fontosságát felértékelte a koronavírus-járvány. Jelenleg a magyarok 80 százaléka tartja szükségesnek, hogy megtakarítson, míg ez az arány tavaly még 70 százalék volt. A legnagyobb ugrás a fiatalabbaknál tapasztalható, hiszen míg 2019-ben a 15-29 évesek mindössze 56 százaléka gondolta fontosnak félretenni, addig most már 80 százalék. A 30-49 évesek esetében ez az arány 70-ről 80 százalékra nőtt, az 50 év feletti válaszadók esetében pedig 76-ról 79 százaléka emelkedett.

A hét régiós országban azonos módszertannal, azonos kérdésekkel 2015 óta minden évben elkészített felmérés szerint a megtakarítási hajlandóság növekedése általános jelenség Kelet-Közép-Európában. Mindez együtt járt a megtakarítások növekedésével is: a válaszadóknak minden országban sikerült többet félretenniük 2020-ban, mint egy évvel ezelőtt – a helyi pénznemben kifejezve. Ugyanakkor a valutaárfolyamok változása több helyütt rontotta az euróban számolt megtakarítási összegeket. Magyarországon a forintban kifejezett havi megtakarítási összeg ugyan nőtt, de euróban csökkent. Hazánk így is megőrizte negyedik helyét a félretett összegek nagyságát tekintve.

Az elégedettséget tekintve a vizsgált közép-kelet-európai piacokon jelentős volt az eltérés: az osztrák válaszadók közel 60 százaléka mondta, hogy nagyon vagy inkább elégedett volt a megtakarított összeggel, Csehországban és Szlovákiában is 40 százalék feletti volt az arány. A magyarokhoz hasonlóan a szerb és a horvát válaszadók voltak a legkevésbé elégedettek (tízből csak hárman).

Hirdetés
Hirdetés