Ezek a legkomolyabb vasúti fejlesztések 2021-ben

MTI

2021.01.12. 12:45

Ezek a legkomolyabb vasúti fejlesztések 2021-ben
Nagyberuházásokról számolt be az államtitkár

Nyár végére a Nyugati pályaudvaron zajló munkák is véget érnek.

Hirdetés

Hirdetés

Korábban sosem látott összértékű vasúti fejlesztések fejeződnek be az idén Magyarországon, az év végéig mintegy 700 milliárd forintnyi beruházás átadásával válik még versenyképesebbé a hazai vonatközlekedés – mondta Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár január 12-én a 2021-es vasútfejlesztésekről. A sajtótájékoztatón egyebek mellettt elhangzott, 

  • több mint 100 kilométeren újulnak meg a budapesti elővárosi vonalszakaszok;
  • nyár végére befejeződik a Nyugati pályaudvar tetőszerkezetének teljes körű felújítása, és az utascsarnok belső műemléki rekonstrukciója;
  • a Keleti pályaudvaron korszerű, akadálymentes utascentrum létesül;
  • befejeződik a  Püspökladány-Ebes szakasz felújítása;
  • az északnyugati gazdasági övezet vasúti megközelítésének javításával Debrecen még vonzóbb célpontja lehet a munkahelyteremtő beruházásoknak.
  • a nyári főszezon kezdetére 55 kilométeren villamosítják a Szabadbattyán-Balatonfüred szakaszt, a Tapolca-Keszthely irányú folytatás előkészítése zajlik, középtávú cél a Balaton körbejárhatóságának megteremtése vasúttal.

Az államtitkár szólt arról, az idén folytatódik a járműállomány minőségi cseréje is, akár újabb tíz darabbal bővülhet a MÁV emeletes motorvonatflottája. A 600 ülőhelyes, Stadler KISS típusú járművekből összesen negyven érkezik a tervezett ütemezés szerint 2022 végéig. Az idén állnak először forgalomba a nemzeti vasúttársaság által fejlesztett és gyártott első osztályú IC+ kocsik.

DebrecenvasútberuházásPüspökladányKeleti pályaudvarebesNyugati pályaudvar

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés